Sondaj BestJobs: Angajații români se tem mai degrabă de recesiune decât de infectarea cu coronavirus

Sondaj BestJobs: Angajatii romani se tem mai degraba de recesiune decat de infectarea cu coronavirus

Angajații români se tem că urmează o criză economică declanșată de efectele coronavirusului, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Aceasta este principala îngrijorare pentru unul din doi respondenți, urmată de temerea că ar putea contacta virusul (31,1%) sau că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare (11,2%).

Sondaj BestJobs: Angajații români se tem mai degrabă de recesiune decât de infectarea cu coronavirus

Dintre cei care își simt amenințat locul de muncă în contextul actual, 34,5% s-au declarat foarte îngrijorați, iar 32,6% oarecum îngrijorați, în timp ce restul de 32,9% nu cred că au în acest moment motive să se teamă pentru jobul lor.

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Peste 43% pun aceste griji pe seama faptului că situația epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucrează, iar dacă s-ar găsi în situația de a-și căuta un nou job, 45,7% cred că ar găsi greu, iar 20,6% chiar foarte greu în contextul actual.

În schimb, mai bine de jumătate dintre angajatorii chestionați (53,3%) declară că au planuri de continuitate a afacerii în cazul agravării epidemiei de coronavirus în România. De altfel, 60% dintre angajatorii care au participat la sondajul BestJobs afirmă că afacerea lor nu a fost până acum afectată de criza epidemiologică.

Deocamdată, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic țin de faptul că angajații se tem să intre în contact direct cu clienții, în special care provin din țările cu risc ridicat.

De asemenea, angajatorii au observat și că unii furnizori nu și-au putut onora comenzile din cauza acestei situații (10%) sau că prețurile pentru anumite produse pe care le achiziționează au crescut substanțial (6,6%), iar angajații nu mai pot călători în interes de serviciu în afara țării (6,6%). Peste 46,6% dintre companii spun că au sistat oricum deplasările de serviciu în zonele afectate de virus, iar 20% au anulat evenimente interne sau acțiuni care implică un număr mare de participanți, din dorința de a-și proteja angajații.

Citește și: Deloitte: Piețele financiare, imposibil de previzionat! Încrederea, un indicator important în acest moment

Cei mai mulți dintre angajați (43,9%) spun că sunt doar puțin îngrijorați că ar putea contacta coronavirusul și 34,8% afirmă că sunt foarte îngrijorați de o posibilă infecție cu noul virus, în timp ce doar 15,8% dintre respondenți nu sunt deloc îngrijorați. Instaurarea unei carantine totale la nivel național, care ar putea limita sau întrerupe capacitatea de a munci pentru o anumită perioadă, îi face pe mai mult de jumătate dintre angajații români (52,1%) să-și facă griji foarte mari, în timp ce aproape o treime dintre cei chestionați (32,1%) de declară mai puțin îngrijorați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •