Studiu Allianz- Un timid „orice este nevoie” de la factorii de decizie politică din întreaga lume

Studiu Allianz- Un timid „orice este nevoie” de la factorii de decizie politica din intreaga lume

În ultima săptămână, factorii de decizie politică au ieșit în față, întrucât măsurile de izolare ar putea costa între 0,7pp și -3,0 pp din creșterea PIB în funcție de țară și de gravitatea blocajelor.

Pe lângă măsurile care vizează menținerea unei stavile asupra contagiunii și sporirii rezistenței sistemelor naționale de sănătate, măsurile de politică fiscală și monetară, din Italia până în Marea Britanie și Germania, au fost anunțate sau vor fi anunțate într-un efort de a atenua contracția economică accentuată care este probabil să aiba loc în primul semestru al anului 2020.

În ciuda acestui fapt, este important să subliniem că aceste măsuri vor oferi doar suporturi bilațiere și vor atenua efectele negative, încercând să prevină o criză financiară cu drepturi depline și/sau o creștere bruscă a insolvențelor și a șomajului. Tabelul  1 rezumă mixul de politici ca răspuns la Covid19, până în prezent.

Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, spune: “Companiile mici și mijlocii vor fi cele mai impactate de efectele pandemiei de Covid19. De aceea, este cu atât mai important, ca România să aibă un pachet de măsuri economice menite să susțină și să protejeze atât companiile cât și pe angajații acestora.”

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Italia: Pachetul fiscal de 25 miliarde de EURO pare supradimensionat dar este binevenit.

Prognoza interimară a Euler Hermes pentru Italia este o creștere de -2,5% în 2020.

Ca urmare, nivelul datoriei publice a Italiei va urca probabil la peste 140% din PIB anul viitor. Diferențialul de dobândă al obligațiunilor emise de statul italian pe o scadență de 10 ani ar putea crește în continuare pe măsură ce vor aparea știrile economice negative (Indicele sectorului manufacturier și de servicii – PMI, Indicele producției industriale, primele estimări ale Produsului Intern Brut), confirmând dimensiunea șocului pentru primul semestru din 2020, prin urmare plasa de siguranță oferită de Banca Centrală Europeană va fi esențială.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •