Raport Symantec: Afacerile cu activități în online, amenințate de hackeri

Dacă în ultimii ani marile companii erau victimele infracțiunilor cibernetice, în prezent, afacerile de nivel mic și mijlociu sunt și ele în vizorul hackerilor. 

În cursul anului trecut, numărul atacurilor online săvârșite împotrivă companiilor cu peste 2.500 de angajați a crescut cu 40%, afectând cinci din șase companii. În același timp, afacerile de nivel mic și mediu au intrat și ele în vizorul infractorilor din mediul online, cu o creștere de 26%, se arată în cel mai recent studiu al Symantec.

Experții Symantec au susținut că, deși viteză atacurilor a crescut semnificativ, timpii de reacției ai companiilor nu s-au îmbunătățit.

”Complexitatea atacurilor este în creștere, iar hackerii se folosesc chiar și de tehnologia pe care companiile au implementat-o pentru protecție. Atacatorii se adaptează vulnerabilităților într-un ritm mult mai rapid”, se explică în raportul ”2015 Internet Security Threat Report: Attackers are bigger, bolder, and faster”.

Țintele favorite ale hackerilor

Companiile miniere, în special cele din domeniul extracției de petrol și gaze, au fost țintele favorite ale atacatorilor. Nici companiile din sectoarele producție, transport și comunicații nu au fost ferite, acestea fiind în topul celor mai predispuse la atacuri cibernetice.

”Hackerii trec cu salturi rapide de sistemele de protecție ale companiilor vizate și se observă o creștere a nivelului de sofisticare în tehnică adoptată de ei”, a susținut James Hanlon, unul dintre experții Symantec.

Cum atacă hackerii

Hackerii atacă atât infrastructurile online ale companiilor, cât și utilizatorii finali, pe cei din urmă prin smartphone și social media.

Conform raportului, numărul virușilor ransomware a crescut cu 113% în cursul anului trecut, determinat de o creștere de 4.000% a atacurilor cripto-ransomware.

Prin ransomware, atacatorii plasează programe aparent legale în computerele atacate, astfel încât își pot continuă atacul fără riscul de a fi descoperiți de programele antivirus și de protecție din sistem. După deschiderea fișierelor, documentele sunt criptate, iar victimele pierd accesul la ele. Apoi, hackerii solicită sume cuprinse între 300-500 de dolari în schimbul codului de decriptare.

Specialiștii de la Bitdefender au avertizat, în luna martie, că acest nou virus circulă și prin e-mail-urile spam.

Citește și: Bitdefender avertizează: Pe e-mail circulă un virus care vă criptează documentele

O altă modalitate de atac a hackerilor presupune furarea adreselor de e-mail de companie și folosirea lor pentru fraudare. De asemenea, hackerii profită și de instrumentele de management ale companiilor pentru mutarea documentelor, pentru a-și face atacurile cât mai ”discrete”.

(Foto: Robbert van der Steeg/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •