Volkswagen suspendă vânzarea de mașini care au motoare Euro 5

Compania germană de automobile Volkswagen a anunțat miercuri 21 octombrie scoaterea din vânzare a modelelor de autoturisme noi care falsifică testele de emisii ale motoarelor diesel, conform Reuters.

Grupul auto german a precizat că această măsură vizează un număr restrâns de autoturisme cu motoare Euro 5 (EA 189) care sunt în momentul de față disponibile la concesionari.

Aproximativ 8,5 milioane de autoturisme din Uniunea Europeană, care se află în prezent în circulație, vor fi chemate pentru verificări de către compania germană.  Reparațiile se adresează vehiculelor care se găsesc în cele 29 de state UE, iar cheltuielile sunt suportate de către Volkswagen.

Scandalul în jurul companiei Volkswagen a pornit în momentul în care s-a descoperit că aceasta a echipat 11 milioane de autovehicule cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Analiștii financiari au estimat că acest scandal ar putea costa compania Volkswagen până la 35 de miliarde de euro, acești bani fiind necesari pentru repararea autovehiculelor, alături de amenzi și procese.

Pentru repararea celor 11 milioane de vehicule cu soft-ul problemă, compania a pus deoparte 6,5 milioane de euro. Costurile pentru repararea mașinilor vizate sunt estimate între 10.000 și 20.000 de euro per mașină.

Măsura de oprire din vânzare a mașinilor echipate cu motoare diesel Euro 5 se aplică în toate țările Uniunii Europene, inclusiv în România.

Presa germană a dezvăluit că modelele de mașini vizate sunt următoarele: Amarok, Crafter și Multivan. Toate acestea având motoare Ea-189.

Publicația Bloomberg specifică faptul că  mașinile care vor fi retrase din comercializare pentru reparații vor beneficia de următoarele: actualizări ale soft-ului, montarea unor dispozitive catalitice mai mari. În cazurile critice, se va recurge la schimbarea mașinii.

Mărcile de mașini vizate pentru reparații sunt: Skoda, Audi, Seat și Volkswagen. Acestea au motoare EA 189 de 1.6L și 2.0L diesel.

(Sursa foto: Flickr, Christian)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •