În ziua de astăzi, comunicarea este cheia de la ușa construirii unei culturi durabile a companiei. La urma urmei, vă doriți ca angajații voștri să știe că opiniile lor contează și că ei pot aborda orice probleme pe care doresc să le discute. De aceea, s-ar putea să fie interesant pentru voi să aflați că aproape unul din patru angajați (22,5%) au recunoscut că nu se simt în largul lor să pună anumite întrebări.
Studiul realizat de către CV-Library a analizat punctele de vedere ale unui număr de 1.000 de angajați din Marea Britanie, cărora li s-a cerut să identifice cinci întrebări pe care le este frică să le pună angajatorului. Cifra celor care se simt vulnerabili în astfel de situații crește la aproape o treime (31,3%), printre Millennials.
Când au fost întrebați despre ce întrebări le indisplace cel mai mult să le pună, respondenții au menționat următoarele:
- pot primi o mărire de salariu? 63,6%;
- pot fi promovat 34,6%;
- pot lucra pe un program mai flexibil? 32,7%;
- mă puteți ajuta cu o sarcină? 27,6%;
- pot să îmi iau puțin timp liber? 26,4%.
Lee Biggins, fondatorul și directorul general al CV-Library, comentează: „Există o linie fină între a fi prea pasiv și prea agresiv atunci când este vorba despre angajații tăi care solicită o mărire de salariu sau să fie promovați. Este important să creați o cultură în care să se simtă suficient de relaxați pentru a vă întreba orice. Apoi, depinde de voi dacă le acceptați cererile sau nu. Comunicarea este esențială la locul de muncă, iar dacă angajații voștri vă abordează într-o manieră profesională, cu o cerere rezonabilă, nu există nici un motiv pentru care ei să simtă stresați.”
Acest punct de vedere îl confirmă și cifrele care arată că jumătate dintre angajați (49,4%) s-ar simți mai puțin nervoși odată ce se pot relaxa în prezența șefului. Dar cât de mult durează până se întâmplă asta? Pentru o treime (30,3%), acest lucru poate dura aproximativ o lună, în timp ce 23,4% scapă de orice stare de nervozitate într-o săptămână. Alți respondenți spun că le ia până la trei luni (22,6%) sau un an (7,3%), iar unii recunosc că nu se vor simți niciodată bine cu șeful lor (8,5%).
În concluzie, este îngrijorător să aflăm că aproape unul dintre zece angajați a spus că niciodată nu se va simți relaxat în prezența șefului lor, mai ales dacă acest lucru îi împiedică să pună întrebări importante. În aceste condiții, poate fi extrem de greu pentru cineva să ceară ajutor, program de muncă flexibil sau orice altceva are nevoie. De aceea, este important ca voi, angajatorii, să creați o cultură prietenoasă în care angajații să vă poată aborda, dacă este necesar. În calitate de lider, ar trebui să-i sprijiniți și să aveți grijă ca angajații voștri să se simtă confortabil și mulțumiți pentru a putea să-și atinge potențialul maxim.
(Foto: geralt/ www.pixabay.com)