McGregor & Partners: Măsuri de protecție anticorupție ce trebuie implementate de companiile din România

2016 a început aşa cum s-a sfârşit 2015, cu mai multe rapoarte privind investigaţiile de corupţie din România şi arestări de persoane importante.  Mita şi corupţia sunt, bineînţeles, mereu comise de alţii şi părerea generală este că dacă un om nu este implicat în darea sau luarea de mită, atunci nu poate fi afectat de acest fenomen.

În realitate lucrurile nu stau așa – societăţile implicate în orice fel de afaceri internaţionale trebuie să implementeze anumite măsuri de protecție împotriva corupției și să demonstreze că au respectat cerințele specifice din acest domeniu. Cum vă puteți asigura însă că afacerea dumneavoastră este protejată de consecinţele faptelor de corupţie ale altor personae?

Neil McGregor, Managing Partner al McGregor & Partners, oferă, în acest sens, o serie de sfaturi utile companiilor din România:

  1. Nu ignoraţi problema. Citiţi și revizuiți, daca este cazul, politicile şi ghidul organizaţiei dumneavoastră privind lupta anticorupţie şi etica în afaceri.  Dacă organizaţia nu are un set formal de politici şi linii directoare în acest sens, atunci trebuie rezolvată această problemă cât mai curând. Redactaţi şi publicaţi o politică formală accesibilă şi un set de linii directoare, apoi comunicaţi aceste lucruri angajaţilor şi partenerilor de afaceri.
  2. Verificați dacă există angajaţi noi (în special directori sau administratori), parteneri noi de afaceri, precum și eventuale schimbări în managementul sau acţionariatul partenerilor, în ultimul an. Asigurați-vă (cu dovezi) că toți aceştia sunt conştienţi şi înţeleg cu politica şi liniile directoare ale companiei privind lupta anticorupţie şi etica în afaceri.
  3. În cazul în care contractele folosite de companie includ clauze anticorupţie analizaţi dacă există orice semne sau suspiciuni că ar fi existat vreo încălcare a acestor clauze. Dacă nu există semne ale unor probleme înregistraţi acest lucru în mod formal.
  4. Verificați cu regularitate înregistrările privind ospitalitatea şi cadourile, primite şi oferite. Este actualizat şi complet? Există vreun aspect despre care v-ar fi greu să oferiţi explicaţii? În acest caz aflaţi mai multe despre respectivul dar sau gest de ospitalitate şi înregistraţi acţiunile întreprinse.
  5.  Asigurați-vă că aveți un raport formal de evaluare a riscului privitor la mită şi corupţie în ţările şi pe pieţele în care activaţi. Verificați periodic dacă este corect sau trebuie actualizat (de exemplu dacă aţi început o afacere pe o piaţă nouă sau dacă aveţi noi activităţi de afaceri), dacă au fost semnalate probleme de către angajați și cum puteți dovedi că vreți să fiti înștiințat dacă apar astfel de probleme.
  6. Dacă sunteţi responsabil cu problemele de conformitate este foarte posibil să aveți un program e-learning, ce include chestionare online în legătură cu probleme de corupţie şi etică în afaceri. Nu vă complaceți în ideea că sunteţi în siguranţă, chiar dacă practica standard din domeniu este reprezentată de aceste chestionare.

Primul caz deferit instanţei din Marea Britanie (publicat în decembrie 2015), a demonstrat că Biroul pentru fraude grave din Marea Britanie nu a considerat suficiente chestionarele „standard în domeniu”, mai ales că angajaţii nu le-au luat în serios, nu au urmat nici un curs recapitulativ şi nici nu îşi amintesc ca managerii lor să fi menţionat ceva despre corupţie. Fiți conștienți că dacă desfășurați afaceri în Marea Britanie direct, sau indirect, printr-unul dintre asociaţii companiei, autorităţile din Marea Britanie vă pot acuza pentru eşecul prevenirii actelor de luare sau dare de mită în altă ţară, precum România.

Citeşte şi: Angajații români consideră că 4 din 10 companii mari sunt corupte

Fiţi în mod special atenţi dacă biroul principal al companiei foloseşte acelaşi format sau conţinut al chestionarelor pentru toate ţările în care funcţionaţi: România nu este Suedia. Verificați (cu dovezi) dacă trainingul online este eficient, dacă angajaţii care promovează chestionarul online, înţeleg cu adevărat mesajul şi dacă îl iau în serios.

  1. Nu vă imaginaţi că românii reprezintă singurul, sau cel mai mare risc. Niciun popor nu este imun la corupţie, iar străinii pot reprezenta, de asemenea, un risc important, mai ales cei care consideră că au ajuns în Estul Sălbatic unde “totul este permis”, sau care se aşteaptă să îşi încaseze bonusurile şi să treacă mai departe la un alt post pentru expatriaţi, cu mult înainte ca urmările faptelor lor în România să înceapă să aducă prejudicii.

Nu consideraţi că, pentru că vă supuneţi Legii Statelor Unite ale Americii privind practicile de corupţie în străinătate, de exemplu, nu trebuie să ţineţi cont de Legea privind mita din Marea Britanie. Legislaţia britanică anticorupţie este mult mai dură şi mai răspândită ca aplicabilitate decât legislaţia americană.

  1. Luaţi în considerare angajarea de consultaţi profesionali calificaţi externi, pentru a revizui eficacitatea procedurilor antimită şi corupţie, de exemplu verificând gradul de înţelegere al angajaţilor dumneavoastră. Nu uitaţi că avocaţii au datoria confidenţialităţii faţă de clienţii lor şi orice comunicare dintre avocat şi client beneficiază de privilegiul profesional legal.

În plus faţă de activitatea crescută a autorităţilor române pentru investigarea şi condamnarea cazurilor de corupţie, autorităţile din Marea Britanie devin din ce în ce mai serioase în legătură cu investigarea şi condamnarea corupţiei în străinătate. Să nu credeţi că toate acestea se referă doar la o țară aflată în curs de dezvoltare şi, fiind membră UE, România nu poate intra în vizorul procurorilor din Marea Britanie. Afaceri din Ungaria, Polonia şi Lituania au fost deja anunţate că se află sub investigaţia acestor procurori!” avertizează Neil McGregor.

McGregor & Partners, împreună cu Camera de Comerţ Româno – Britanică şi alte asociaţii de afaceri desfăşoară o campanie continuă de informare a societăţilor din România în legătură cu felul în care pot fi afectate de noua legislaţie a Marii Britanii privind corupţia în străinătate. Primul dintre evenimentele anului 2016 a fost cel al Camerei Române de Comerţ şi Industrie (“Afaceri fără corupţie”) și va fi urmat de multe alte evenimente la nivelul întregii ţări.