Articol de: Irina Alexandru, contribuitor
Subsidiara Daimler în România, Star Assembly, a început oficial producția cutiei de viteze automate cu dublu ambreiaj cu opt trepte 8G-DCT. Pentru integrarea acestui nou produs în portofoliul de transmisii, Daimler a construit la Sebeș două noi hale de producție, cu o suprafață de aproximativ 54.000 de metri pătrați. Datorită acestei investiţii în extinderea liniei de producţie, Star Asambley devine prima și singura locație din rețeaua de producție powertrain Mercedes-Benz Cars care produce noua transmisie în opt trepte cu dublu ambreiaj. Sistemele de transmisie fabricate în Sebeș vor fi livrate în toată lumea și îndeplinesc standardele de calitate ale Mercedes-Benz.
Cu acest prilej, i-am pus câteva întrebări lui Eichhorn Klaus – CEO Star Transmission & Star Assembly by Daimler în România – despre strategia și echipa din spatele Daimler de la Sebeș și Cugir. În prezent, Star Assembly și Star Transmission, subsidiarele Daimler de la Sebeș și Cugir, numără peste 3.000 de angajați și sunt piloni-cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars.
Piaţa forţei de muncă suferă foarte mult de lipsa atât a specialiștilor, cât și a celor dornici să se pregătească pentru o meserie. Cât de greu vă este să găsiţi oamenii potriviţi? Ce abilităţi și ce pregătire ar trebui să aibă aceștia?

Disponibilitatea personalului calificat din România a fost unul dintre factorii luați în considerare la alegerea locației. În cadrul celor două fabrici de la Sebeș și Cugir, oferim diferite forme de calificare. Star Transmission se numără printre primele companii care, cu sprijinul Guvernului român, promovează sistemul de învățământ dual după modelul Baden-Württemberg. Recent, am demarat și programul de formare de maiștri. Programul de învățământ dual are ca obiectiv să ofere tinerilor din județul Alba o perspectivă profesională de viitor și, în același timp, celor două subsidiare, să-și asigure un plan eficient de management al resurselor umane.
În funcție de cerințele fiecărei poziții, angajații noștri beneficiază de cursuri specializate, fie interne, fie externe (organizate la sediile Mercedes-Benz, din Germania).
Planul de învățământ combină cunoștințele și experiența din arii tehnice precum electromecanică pentru mașini industriale și instalații cu cele de operatori CNC. În plus, administrăm câte un Centru de formare profesională în Sebeș și în Cugir, unde elevii noștri aplică aspectele teoretice predate la școală. După absolvirea ciclului de trei ani, absolvenții au posibilitatea să opteze pentru un post în cadrul Star Transmission și Star Assembly. În luna martie 2018, Star Assembly a sărbătorit prima generație de absolvenți ai Școlii de maiștri, program de dezvoltare profesională dedicat exclusiv angajaților noștri, care le oferă celor instruiți posibilitatea să opteze pentru un rol în management, în poziția de maistru. Pe durata unui an și jumătate, ei urmează zilnic cursuri la sediul companiei, precum și cursuri de pregătire specifice, conform curriculei naționale, în urma cărora vor obține o diplomă certificată de către Ministerul Educației.
Având în vedere procesul tot mai mare de automatizare a operaţiunilor, ce tipuri de posturi se regăsesc în noua unitate de producţie Star Assembly de la Sebeș?
Activitatea noastră de producție se bazează pe colaborarea om-mașină, unde oamenii și mașinăriile lucrează împreună și joacă un rol major în viitor. Cu toate acestea, oamenii vor rămâne mereu, la nivel cognitiv, superiori oricărui robot. În consecință, vor conduce, în continuare, fabricile viitorului. Dacă oamenii, mașinile și procesele industriale pot colabora într-un mod inteligent, produsele rezultate pot fi obținute mult mai repede și la un nivel mult mai mare al calității, determinând, în același timp, o productivitate crescută. Cooperarea robot-om deschide noi oportunități pentru munca ergonomică și adecvată operațiunilor în producție, respectiv, programarea robotului pentru a-l sprijini pe operator, în mod optim, în executarea sarcinii. Acolo unde sarcina omului devine prea dificilă sau prea periculoasă, intervine robotul. De exemplu, la instalarea unei transmisii. Pentru asta, oamenii și roboții lucrează deja mână în mână. În toate aceste schimbări presupuse de mobilitatea viitorului, atenția va fi mereu îndreptată către oameni. Experiența oamenilor, creativitatea și flexibilitatea rămân în continuare indispensabile în multe arii ale producției din domeniul automotive. Fabrica viitorului va funcționa sub îndrumarea omului.
Citește și Managerul agil transformă obstacolele în oportunități