Studiu: Valoarea bonusurilor acordate de companii a fost mai mare cu 19% anul trecut

Studiu: Valoarea bonusurilor acordate de companii a fost mai mare cu 19% anul trecut

Compania Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, lansează Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților. Noul index va putea fi utilizat atât de către analiști pentru predicții de piață, cât și de către angajați, pentru a fi la curent cu trendurile din economie.

Indexul dezvoltat de Smartree ia în calcul date reale obținute din sectorul privat. Aceste date sunt anonime și servesc ca un indicator al sănătății economiei, în contextul înregistrării și măsurării în timp real a schimbărilor din cadrul pieței muncii. Astfel, Smartree Workforce Index are capacitatea de a oferi o imagine de ansamblu care să anticipeze evoluția economiei.

”Scopul realizării Indexului Smartree a fost acela de a avea o imagine în timp real a economiei. În acest sens, am dori să fie un element de analiză pentru profesioniști, deoarece fiecare dintre indicatorii luați în calcul poate fi corelat în mod direct sau indirect cu evoluția macroeconomică a României. Ne așteptăm, de aceea, să ajungă să fie utilizat de către analiștii din întreaga piață, astfel încât să devină un instrument de referință”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Pentru realizarea indexului, Smartree ia în calcul peste 200 de companii, care activează în toate industriile din domeniul privat și care rulează, în medie, afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Citește și De ce sistemul de bonusuri anuale nu aduce beneficii în companie

În ceea ce privește gradul de dificultate a utilizării noului instrument de analiză dezvoltat de Smartree, diferența față de un index care este urmărit în mod normal este că acesta poate fi folosit și de către cei care nu sunt specialiști în domeniile financiar, HR, fiind foarte ușor de intrerpretat.

”Ne dorim să fie atât un indice predictiv folosit de către profesioniști pentru aflarea trendurilor viitoare ale economiei, cât și un indice popular (Smartree Wellbeing Index), pentru angajații care vor să urmărească, de exemplu, creșterile salariale de la lună la lună”, explică Adrian Stanciu.

Numărul angajărilor din sistemul privat, mai mare cu 11% în 2015

Potrivit datelor Smartree Workforce Index, salariile din mediul privat s-au majorat anul trecut cu 4,41% față de 2014 și valoarea bonusurilor oferite de către angajatori a fost mai mare cu aproape 19%, în condițiile în care numărul angajărilor a fost în creștere, cu aproximativ 11% față de anul precedent.

Deoarece creșterea economiei este legată direct proporțional de ritmul angajărilor, se poate trage concluzia că trendul la nivelul întregii piețe este unul pozitiv.

Și concediile de odihnă reprezintă un indicator-cheie în analiza stării de ansamblu a economiei și, în special, a bunăstării angajaților. Anul trecut, numărul acestora a crescut cu 11,56% față de 2014, ceea ce poate însemna, spre exemplu, că firmele au angajat mai multe persoane și că angajații pot pleca în concediu de odihnă fără ca activitatea departamentului în care lucrează aceștia să fie întreruptă.

Foto: stocksnap.io