Lucruri de care să ții cont atunci când îți negociezi salariul

Lucruri de care sa tii cont atunci cand iti negociezi salariul

Când mergi la un interviu pentru un nou loc de muncă știi deja suma pe care vrei să o soliciți de la noul angajat. În cazul în care firma nu îți face o ofertă clară, care se încadrează în bugetul său pentru acest post, vei fi întrebat la ce remunerație te-ai gândit.

Citește și: 1 din 4 angajați se descurcă greu cu salariul și ajunge să se împrumute în fiecare lună

Pentru a stabili o sumă, trebuie să iei în considerare câteva aspecte:

Experiența

Experiența este un factor important care contează atunci când stabilești salariul pe care să îl ceri. Dacă jobul este în domeniul în care ai activat o perioadă lungă, ești experimentat, deci salariul trebuie negociat în funcție de pozițiile ocupate anterior și ținând cont de experiența în industrie.

Abilități

Multe dintre companiile mici și mari din lume nu mai pun la fel de mult accent pe pregatirea teoretică a angajaților, ci pe abilitățile dobândite prin experiență directă sau la anumite cursuri.

Domeniile în care se pune mult accent pe ceea ce candidații învață fără a obtine o diploma din partea unei universiăți sunt cele creative precum marketingul, publicitatea, dar și sfera IT.

Mulți angajați compentenți capătă experiență din proiecte personale, joburi ca freelanceri și pasiunea care i-a determinat să învețe mereu.

Daca te afli la început de drum în carieră, trebuie să-ți cunoști punctele forte și abilitățile. Salariul va fi stabilit în funcție de munca pe care poți să o faci.

Citește și: Raport PwC:  Jumătate dintre candidații la un nou loc de muncă ar renunța la o parte din salariu pentru flexibilitate

Dimensiunea companiei

Dacă jobul pe care l-ai obținut este la o companie mare, poți încerca să ceri un salariu cu 20-30% mai mare decât la ultimul job, asta dacă experiența ta este relevantă și ai o reputație bună în industrie. Companiile mici caută angajați de nivel mediu sau chiar la început de drum, pentru că bugetul lor este limitat.

Daca aplici la un post într-o astfel de firmă, va trebui să îți ajustezi așteptările în funcție de posibilitățile acesteia.

În general, angajatorii cu un buget redus sunt deschiși de la început în privința salariilor maxime pe care le pot oferi. Lucrurile se schimbă când vine vorba de o companie foarte mare, care activează și pe plan internațional.

Indiferent de experiența pe care o ai, aceștia vor avea mereu un buget semnificativ mai mare.

Educație

Companiile nu mai pun atât de mult preț de diplome, ci pe skill-urile pe care tinerii le dezvoltă fiind autodidacți și pasionați de un anume domeniu. Când ai interes și disponibilitate, orice domeniu se poate învăța într-o anumită măsură.

Citește și: 650 de euro pe lună, salariul mediu net din industria auto. Jumătate față de țara din regiune cu cele mai mari salarii

Totuși, unele companii mai tradiționale nu îți vor lua în considerare CV-ul pentru că în anunțul jobului se specifică faptul că trebuie să fii absolvent de studii universitare.

Negociază-ți salariul fără teamă, analizează toate aceste considerente înainte de a participa la interviuri. Suma trebuie să reprezinte adevaratul nivel al abilităților tale, dar și experiența câștigată în timp.

Fii transparent cu angajatorul și stabilește o sumă fixa atunci cand aveți discuția referitoare la remunerație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •