Hisao Tanaka renunță la postul de CEO al Toshiba. Masashi Muromachi vine la cârma companiei

Hisao Tanaka, CEO-ul Toshiba, a demisionat, pe 21 iulie, de la conducerea companiei, după acuzaţiile potrivit cărora firma şi-ar fi supraestimat profitul operaţional din ultimii şase ani. Alături de Hisao Tanaka, au plecat de la Toshiba și președintele consiliului de administrație, de un consilier special și de alți cinci membri ai consiliului.

Toshiba a anunţat că va reorganiza conducerea în urma scandalului referitor la datele contabile eronate, iar 8 din 16 membri ai board-ului vor demisiona. Astfel că, în această dimineață, Business Insider a anunțat că, între cei care au părăsit deja gigantul nipon se află și CEO-ul Tanaka şi vicepreşedintele Norio Sasaki.

În prezent, Masashi Muromachi a fost numit în funcția de CEO al Toshiba, iar după reorganizarea internă, va fi director general interimar.

Mai mult, Toshiba a profitat de ocazie și și-a prezentat scuzele pentru scandalul iscat, anunțând că va lua raportul comisiei în serios şi va lucra pentru a recâştiga încrederea publică.

Nereguli contabile de 1,22 miliarde de dolari

Un studiu independent, comandat de Toshiba, a relevat faptul că firma şi-ar fi supraestimat profitul operaţional din ultimii şase ani. Comisia, condusă de un fost procuror din Japonia şi care a beneficiat de sprijinul a zeci de jurişti şi contabili, a revizuit rapoartele financiare din perioada 2008-2014. Conform analizelor comisiei, neregulile contabile sunt uriașe: 1,22 miliarde de dolari (152 miliarde yeni), de trei ori mai mult decât se estima.

Totodată, potrivit raportului, trei directori generali, respectiv titularul funcţiei, Hisao Tanaka, şi doi predecesori ai acestuia, Norio Sasaki (2009-2013) şi Atsutoshi Nishida (2005-09), au presat managerii să atingă ţinte ridicate de vânzări, în special după criza financiară din 2008, prin raportarea de date contabile eronate.

De asemenea, controalele interne au descoperit că profitul operaţional al Toshiba trebuie redus cu alte 4,4 miliarde de yeni.

„A existat o cultură corporatistă la Toshiba în care a fost imposibil să acţionezi împotriva intenţiilor superiorilor. Toshiba ar fi trebuit să fie un model pentru alte companii. În schimb, au avut loc practici contabile incorecte, în care au fost implicate sume foarte mari de bani. Acest fapt este o surpriză şi o trădare faţă de acţionari”, se arată în raport.

Scandalul este cel mai mare din Japonia, în ultimii patru ani, de la incidentele cu Olympus, care a „mascat” pierderi de 1.7 miliarde de dolari.

(Foto: 世書 名付/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •