Mariana Gheorghe, CEO Petrom, poate ajunge în board-ul ING Group

Grupul financiar internațional ING a propus numirea Marianei Gheorghe, directorul general al Petrom, ca membru în Consiliul de Supraveghere (CS), pentru un mandat pe patru ani.

După ce Mariana Gheorghe a primit, la finalul săptămânii trecute, un nou mandat la cârma Petrom, olandezii au propus-o pe Mariana Gheorghe în CS pentru experienţa bogată pe care a acumulat-o în conducerea unor companii de mari dimensiuni, cunoştinţele şi experienţa în sectorul financiar, precum şi în comerţul internaţional şi în industrie, se arată în convocatorul AGA al băncii.

Mariana Gheorghe poa­te ocupa simultan şi poziţia de CEO al Petrom şi cea de membru al boardului ING, dacă va fi votată de acţionarii grupului olandez, iar numirea va fi aprobată și de Banca Centrală Europeană. Decizia urmează să fie luată de acţionari pe 11 mai.

Propunerea este surprinzătoare, întrucât nu mulţi români sunt pe lista de poziţii de top atât de importante la nivel internaţional. Mariana Gheorghe ar urma să fie executivul român cu cea mai înaltă poziţie într-o bancă, chiar şi ca membru neexecutiv.

Cine este Mariana Gheorghe

Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Relații Internaționale la Academia de Studii Economice Bucuresti în 1979, Facultatea de Drept, Universitatea București în 1989 și Programul de Finanțe Corporative la London Business School în 1995.

Și-a început cariera în 1979, deținând diverse funcții în cadrul a două companii românești, Policolor și Chimica / Romferchim până în 1991. Între 1991 și 1993, Mariana Gheorghe a lucrat pentru Ministerul Finanțelor din România, unde a deținut funcția de Director General Adjunct, Departamentul de Finanțe Internaționale.

Ulterior, având dublă cetăţenie (română şi britanică), Mariana Gheorghe a lucrat, din 1993, pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai întâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-est şi Regiunea Caspică.

După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit membru al Consiliului de Administraţie al companiei ca reprezentant BERD, până în vara anului 2006, când a fost numită director general executiv. Gheorghe a devenit, astfel, prima femeie manager general al Petrom. Ea deţine totodată, din aprilie 2007, poziţa de preşedinte al Directoratului Petrom, în urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanţă.

(Foto: ro.wikipedia.org)

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •