Capitala Italiei, Roma, riscă să intre în faliment, informează The Wall Street Journal.
Premierul italian, Matteo Renzi a retras recent un decret promulgat de fostul prim-ministru Enrico Letta, care ar fi ajutat Roma să umple un gol în buget în valoare de 816 milioane de euro.
Până la stabilirea unui nou decret, capitala riscă să fie nevoită să apeleze la măsuri de salvare drastice precum creșterea taxelor, întârzierea plăților către furnizori sau tăierea salariilor celor 20.000 de angajați.
„E timpul să renunțăm la trucuri și să declarăm falimentul Romei”, a declarat Guido Guidesi, parlamentar din Liga Nordului, citat de publicație.
Anul trecut, primarul Romei, Ignazio Marino, a câștigat alegerile cu promisiunea că va elimina nepotismul, că va îmbunătăți serviciile și că va reuși să dezvolte și mai mult turismul în capitală. Promisiunile lui, însă, s-au oprit în fața celui mai mare obstacol, bugetul și riscul de a intra în faliment.
Planul inițial era acela de a face un transfer de 485 de euro de la Guvern pentru a compensa pentru gaura de buget a Romei. Plângerile legate de faptul că un astfel de transfer nu este corect au făcut ca și această propunere să cadă.
Roma se zbate de ceva timp pentru a-și echilibra bugetul. Doar din faptul că oamenii nu cumpără, de exemplu, bilete pentru mijloacele de transport în comun, se ajunge la pierderi de aproximativ 100 de milioane de euro.
Transportul și rețelele de drumuri devin o problemă importantă a orașului. Aproximativ 400.000 de persoane trăiesc în împrejurimile Romei. Pentru că nu există un sistem de transport care să le permită să ajungă la muncă, ei sunt nevoiți să se deplaseze cu mașinile personale. Raportul este de 978 de mașini la fiecare 1000 de locuitori ai orașului, dublu față de rata din Paris și aproape de trei ori cât Londra. La toate acestea s-au adaugat și o serie de ploi abundente au provocat daune importante la nivelul rețelei de drumuri, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.
Un nou apel pe care Roma l-ar face pentru a primi un transfer financiar special nu este văzut tocmai cu ochi buni, în cpndițiile în care există și alte orașe italiei care se confruntă cu situații similiare. Napoli, de exemplu, este și el pe punctul de a declara faliment.