Criza COVID-19 în Europa va pune în pericol 13.000 de corporații

Criza COVID-19 in Europa va pune in pericol 13.000 de corporatii

În contextul crizei COVID-19, estimăm că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% și -25% an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârșit de martie. Marjele operaționale ar putea fi reduse cu 1,0pp până la 1,5pp.

Luând în considerare șocul suferit de cererea internă și contracția fluxului comercial internațional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se așteaptă la o contracție a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungește cu  o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni.

Citește și: Liderii sunt negustori de speranță 

Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producție ar putea scădea cu până la -15% an/an și cu -25% an/an  în trimestrul al doilea.

Pe parcursul anului, ne așteptăm la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producție cu -12% până -18%. Indicatorii avansați pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producție din cauza deficientelor pe lantul de aprovizionare  și cu presiuni descendente asupra prețurilor lor de vânzare cauzate de șocul asupra cererii.

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Prețurile mai reduse la petrol pe termen mai lung  si politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.

Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri și societăți cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată.

Citește și: Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

  •  
  •  
  •  
  •  
  •