Un român – CEO la BCR

Un român - CEO la BCR

Sergiu Manea (43 de ani) a fost nominalizat de către Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR) ca CEO, începând cu data de 1 octombrie 2015. Actualul Vicepreşedinte pentru Corporate Banking şi Pieţe de Capital, îi succede lui Tomas Spurny care a decis să demisioneze şi să părăsească poziţia de CEO la sfârşitul lunii septembrie 2015, dând curs altor oportunităţi profesionale. Mandatul trebuie aprobat de către Banca Naţională a României.

Tomas Spurny a îndeplinit responsabilităţile de CEO pe parcursul ultimilor trei ani şi jumătate, cu misiunea de a gestiona un amplu proces de restructurare şi redresare financiară a băncii.

Sergiu Manea s-a alăturat BCR odată cu revenirea sa în România în anul 2012, după o perioadă de peste cincisprezece ani petrecuţi în roluri manageriale de investment şi corporate banking, la nivel internaţional. În poziţia sa de Vicepreşedinte, acesta a asigurat conducerea liniei funcţionale Corporate supervizând diviziile de servicii bancare pentru companii mari, reţeaua de centre comerciale dedicate companiilor mici şi mijlocii, investment banking, pieţe de capital, trazacţii bancare & finanţarea comerţului, sector public & finanţarea infrastructurii.

“Tomas Spurny a asigurat conducerea băncii într-o perioadă crucială pentru BCR. Au fost perioade pline de provocări, însă el a gestionat cu succes unul dintre cele mai complexe procese de restructurare de pe piaţa bancară românească. BCR este pregatită pentru o nouă perioadă de creştere şi performanţe comerciale.

În acelaţi timp, suntem deosebit de încântaţi să anunţăm numirea lui Sergiu Manea ca CEO al BCR. El a avut o contribuţie majoră în redresarea băncii şi avem totală încredere în capacitatea sa de a conduce întreaga echipă a BCR, continuând eforturile de a consolida poziţia BCR de lider al sectorului retail şi corporate”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, potrivit comunicatului BCR.

Despre Sergiu Manea

Înaintea mandatului actual, Sergiu Manea a fost Managing Partner al Ithuba Capital, o companie de consultanţă pentru investiţii private cu sediul în Vienna, Austria. Între 2005 şi 2010, a fost Managing Director, Head of EEMEA Markets, Unicredit Markets & Investment Banking la Bank Austria Creditanstalt. Anterior, începând cu anul 2000, a îndeplinit mai multe roluri în domeniul Pieţelor Financiare la ABN AMRO Bucureşti şi Londra. Sergiu Manea şi-a început cariera  printr-o serie de poziţii deţinute în cadrul unor instituţii financiare de top, precum ING Bank România, Citibank România şi Bank Austria Creditanstalt în Bucureşti, România.

Sergiu Manea a absolvit Academia de Studii Economice, Bucureşti, în anul 1995, iar ulterior, a obţinut Masteratul în Finanţe la DOFIN Bucureşti.