Expoziția „Păpușile Dobrogei”, la Muzeul Satului

Expozitia „Papusile Dobrogei”, la Muzeul National al Satului

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” găzduieşte expoziția „Păpușile Dobrogei”, semnată Elena Orbocea, în perioada 25 aprilie – 6 mai. Păpușile, în număr de paisprezece, câte una pentru fiecare etnie, au costume inspirate din portul popular tradițional, cu elemente de stilizare după un concept original. Sunt realizate manual, de la armătură, până la cele mai mici detalii de broderie.

Păpușa s-a regăsit în imaginația omului, mai întâi ca obiect sacru, apoi ca jucărie pentru copii și mai târziu, atracție pentru colecționari. Din orice punct al istoriei am privi, păpușa a avut un rol deosebit de important. Primele figurine de lut, oase sau piatră au fost întrebuințate  în ritualurile religioase, apoi au apărut păpușile din lemn, clei, țesături sau papier mache, porțelan și mai târziu pluș și plastic, are au stat la baza dezvoltării cognitive a copiilor. La fel de importante au fost păpușile folosite în școlile de anatomie, în atelierele de pictură, în teatru, în modă. În Evul Mediu, importanta păpușilor a crescut și mai mult, la curțile nobililor fiind angajați creatori iscusiți. Fetițele nobililor învățau, cu ajutorul lor, cum trebuie să se îmbrace, cum să se poarte, după regulile curților regale. Este cunoscut și faptul că în acea perioadă erau la modă schimburile de cadouri între nobili, oferindu-și păpuși îmbrăcate în ținutele sofisticate ale vremii.

Expoziția va fi deschisă până pe data de 6 mai 2018, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Citeşte şi Festivalul Filmului Francez: „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”

Tot până la această dată, la Muzeul Național al Satului, puteți vedea expoziția „Hărțile Basarabiei”. Cele peste 30 de hărți din colecțiile personale ale domnului Prof. Univ. Dr. Adrian Nastase şi ale Excelenței Sale Dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, reprezintă patru secole de cartografie, începând cu anul 1545.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este o instituție culturală, creație a folcloristului și sociologului Dimitrie Gusti. Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea al României, iar pentru public, pe 17 mai 1936, fiind în prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •