Festivalul Filmului Francez: „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”

Festivalul Filmului Francez

Institutul Francez vă invită la Festivalul Filmului Francez, în perioada 24 aprilie – 6 mai, în nouă orașe din țară: Arad (4-6 mai), Braşov (3-6 mai), Bucureşti (24 aprilie – 6 mai), Buzău (4 mai), Cluj-Napoca(3-6 mai), Constanţa (3-6 mai), Iaşi (2-5 mai), Sfântu Gheorghe (3-6 mai), Timişoara (3-6 mai). Acesta se desfășoară, începând cu ediția a 22-a, primăvara, care devine anotimpul său oficial, inspirat fiind de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! .

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutații intelectuale şi sociale în Franţa şi, prin ricoşeu, în toată Europa occidentală, Festivalul de Film Francez propune un Focus Mai 68. Filme de ficţiune importante, precum Milou în mai de Louis Malle și documentare inedite în România, precum Să mori la 30 de ani de Romain Goupil sau celebrul Revoluţia pluteşte în aer de Chris Marker, vor ajuta publicul român, care nu cunoaşte prea multe despre aceste evenimente, să le înţeleagă mai bine contextul şi mizele.

Secţiunea Competiţie propune șase filme. de debut sau a doua creaţie, foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România.

Săptămâna Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.

În acelaşi spirit analitic şi contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema. cât şi în marile festivaluri internaţionale. Acesta este și cazul lui Custodia de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la București, această ediţie a Festivalului Filmului Francez, şi care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian.

Citește și 10 cele mai frumoase destinații pentru un city break în luna mai

Biletele pot fi achiziţionate de la casa Sălii Elvire Popesco, cu o oră înainte de fiecare proiecţie, de la Librăria Kyralinab sau din reţeaua de librării Humanitas si de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro).

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •