FFF2017 – realitatea prin obiectivul filmului francez

FFF2017 – realitatea prin obiectivul filmului francez

Festivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din 9 orașe românești (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara). Ediția cu numărul 21 a avut deschiderea joi, 9 noiembrie și va continua până pe data de 16 noiembrie. Organizatorii consideră ediția din acest an o bună ocazie de a sărbători majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adică cei 21 de ani de existență ai festivalului – dar mai ales pentru a atrage atenția asupra mediilor sociale și a realităților în care trăim.

Anul acesta, FFF își reinventează secțiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor. Șase filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creații cinematografice apărute în ultima vreme își vor disputa preferințele publicului în cadrul secțiunii Competiție. Câțiva dintre regizorii acestor pelicule se vor afla, de altfel, în România pentru a explica mizele demersului lor artistic (Lila Pinell și Chloé Mahieu, realizatoarele filmului KISS & CRY, la București; Morgan Simon, regizorul COMPTE TES BLESSURES / NUMĂRĂ-ȚI RĂNILE – la București și la Cluj-Napoca).

„Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de către spectatori, producția urmând să fie distribuită în toate cinamatografele din România.

„Așteptat ca de obicei cu nerăbdare, programul Săptămânii Cahiers du cinéma – realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța – are ca punct de pornire ideea de «arhitectură». Selecția propusă de către Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de «arhitectură» pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice”, se arată în comunicatul emis de către organizatori.

Nu în cele din urmă, Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond.

Ultimul film ecranizat va fi „RODIN”, de Jacques Doillon, în cadrul Galei de închidere, care va avea loc 16 noiembrie, la ora 21.00, la Cinema Elvire Popesco. Această producție s-a aflat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2017, fiind un omagiu pe care FFF îl aduce marelui sculptor francez.

Una dintre principalele atracții ale celei de a 21-a ediții a Festivalului Filmului Francez va fi, însă, secțiunea Realitatea virtuală. Un program experimental atât în ceea ce privește forma cât și selecția, care va fi disponibil doar la București în acest an, și care va deschide noi piste de reflecție asupra evoluției cinematografului spre noile versiuni hi-tech de mâine, modelate de realitatea virtuală, ficțiunile interactive, webdocumentarele etc.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a sălii de cinema, cu o oră înaintea proiecției, de la sediul Eventbook, de la librăria Kyralina și lanțul de librării Humanitas în timpul programului de lucru cu publicul, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Foto: Institutul Francez 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •