S-au făcut multe filme excelente despre antreprenori și spiritul de pionierat pe care îl întruchipează. Aceste filme ne pot încuraja, încuraja sau, desigur, ne pot distra. Pentru toții antreprenorii aspiranți care caută filme inspiraționale în weekendurile libere, iată câteva filme despre experiența de antreprenoriat.
Wall Street
Iconicul film Wall Street îl are în prim plan pe ambițiosul și tânărul brocker Bud Fox, și un carismatic investitor, Gordon Gekko. Fox care e disperat să reușească, îl idolatrizează pe Gekko, care operează sub mantra „lăcomia este bună”. Fox devine absorbit în viața luxoasă, plină de farmec al finanțatorului bogat, doar pentru a intra în cerc vicios de tranzacții privilegiate. Filmul este o poveste despre prudență a modului în care urmărirea puterii ne poate duce pe o cale lipsită de orice morală. În timp ce e ușor să cazi pradă lăcomiei, nu merită niciodată să îți vinzi integritatea pentru un sac de bani.
Office Space
Acest film vorbește despre provocările, frustrările și absurditățile vieții de afaceri din cadrul companiei. Office Space satiriază monotonia muncitorului modern, dar ne reamintește că depinde de noi să găsim o cale de ieșire.
Nu lăsa munca, cu cultura ei obositoare și cu birocrația, să sugă viața din tine. Trebuie să îți echilibrezi munca și viața și să te asigurai că lucrezi pentru manageri eficienți și pozitivi. Pe măsură ce filmul curge atât de hilar, muncitorii nefericiți nu sunt cei mai productivi, iar șefii toxici și conducerea slabă pot face nenumărate prejudicii moralei. Pe scurt, viața este prea scurtă pentru a o petrece într-un birou.
Erin Brockovich
Bazat pe fapte reale, Erin Brockovich înfățișează o mamă singură care se luptă să-și găsească un loc de muncă ca grefier pentru o firmă de avocatură. Începe să investigheze un caz care, în cele din urmă, conduce la un proces de acțiune împotriva unei companii de miliarde de dolari. Pe parcursul anchetei, ea își dă seama de câteva adevăruri grele și se confruntă cu o mulțime de obstacole.
Împotriva șanselor, ea ajunge să câștige cea mai mare compensare plătită vreodată într-un proces de acțiune directă. Erin Brockovich întruchipează abilitarea femeilor și subliniază importanța de a fi independenți și fără teamă să susțină până în pânzele albe valorile la care accede și după care se ghidează. De asemenea, poate fi o mare sursă de inspirație pentru femeile antreprenor care se confruntă cu o lume corporatistă dominată de bărbați.
The Godfather
Acceptat pe scară largă ca unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată, Nașul este o poveste despre o mică afacere de familie care se dezvoltă într-o organizație mare și puternică în New York, în timp ce se luptă cu opoziția.
Filmul oferă o imagine asupra a ceea ce este nevoie pentru a deveni una dintre cele mai influente și dinamice afaceri de familie din țară. În film, Vito Corleone acordă favoruri și ajută oamenii cu problemele lor, subliniind importanța relațiilor și construirea de rețele în orice afacere. Nașul va face să vă gândiți la strategii competitive, alianțe, fuziuni și diversificarea afacerilor.
Joy
În afaceri, trebuie să fiți întotdeauna gata să duceți bătălii pe mai multe fronturi și cu cât sunteți mai de succes, cu atât mai mulți vor dori să vă dărâme și să vă fure „felia”. Acestea sunt numeroasele lecții din spatele acestui film biografic despre Joy Mangano din New York, care a pornit ca o mamă singură și a ajuns milionară în anii 1990.
Ea a inceput prin a inventa Mioper Mop, un mopcare se strânge singur și care necesita mai puțin efort de a îl utiliza decât un mop tradițional. Joy detaliază urcușurile și coborâșurile cu care Mangano se confruntă în afacerea ei. Filmul arată cum credința în tine, în produsul tău și în afacerea ta sunt esențiale dacă vrei să supraviețuiești și să reușești.
Glengarry Glen Ross
În piața imobiliară din Chicago, minciuna, înșelăciunea și furtul decid de multe ori cine iese câștigător. Glengarry Glen Ross este despre patru agenți de vânzări imobiliare ale căror locuri de muncă sunt în risc atunci când o competiție este anunțată – cu excepția faptului că primii doi vor fi concediați.
Filmul oferă o perspectivă clară asupra subpătrunderii culturii vânzărilor, inclusiv a minciunilor, trădărilor și manipulării la care oamenii vor recurge pentru a supraviețui în afaceri. Arată cum să nu gestionați o echipă de vânzări și cum un loc de muncă cu multe presiuni, cu cerințe nesfârșite, vă va duce în cele din urmă pe o cale întunecată. Condiții extrem de competitive și multă presiune pot scoate ce e mai rău în tine și în cei din jurul tău.
The Pursuit of Happiness
Acest film se bazează pe adevărata poveste a lui Chris Gardner, care se confruntă cu lipsa de adăpost, fiind un tată singur, în timp ce face un stagiu neplătit ca broker. Prin forța voinței sale, Gardner trece prin împrejurări imposibile, după ce soția lui îl părăsește, iar bunurile sale îl lasă pe drumuri. Gardner se străduiește să vândă scanere medicale și locuiește în adăposturi pentru oamenii străzii, făcând în același timp un stagiu de șase luni cu normă întreagă, sperând că va fi recompensat cu o poziție permanentă.
The Pursuit of Happiness arată cum o etică a muncii combinată cu o credință neclintită în tine și dorința de a face tot ce este nevoie pentru a ajunge acolo unde îți dorești te răsplătesc atunci când îți atingi visele.
Steve Jobs
Acest film prezintă momente esențiale în creșterea lui Steve Jobs, co-fondator al Apple Inc., și urmărește luptel profesionale ale antreprenorului. Au existat o serie de filme și documentare care detaliază viața lui Jobs, însă această versiune din 2015 este probabil cea mai bună.
El a suferit un eșec extraordinar și a făcut greșeli mari înainte de a găsi succesul. Cu toate acestea, întreprinzătorii care vizionează acest film vor fi, fără îndoială, motivați să rămână fideli viziunii lor atunci când se confruntă cu provocări dificile.
The Social Network
The Social Network oferă o viziune din spatele scenei asupra modului în care Mark Zuckerberg a creat Facebook și lumea startup-ului. După cum spune trailerul filmului: „Nu ajungeți la 500 de milioane de prieteni fără a vă face niște dușmani”, iar acest aspect este subliniat pe tot parcursul filmului, în timp ce Zuckerberg are de-a face cu procese și obstacole în finanțare.
Prin toate acestea, Zuckerberg trebuie să fie flexibil și să-și dezvolte produsul pentru a se potrivi nevoilor și dorințelor utilizatorilor. De asemenea, el învață o lecție dureroasă cu privire la importanța încheierii unui contract obligatoriu. Acest film oferă câteva informații importante pentru antreprenorii aspiranți, inclusiv că nu este vorba despre cine are o idee, ci despre cine o poate executa. Dar, probabil, marea morală trebuie să fie că va trebui să scăpați de niște pene dacă doriți să zburați.
Catch me if you can
Pe baza unei povești adevărate, Catch Me If You Can pune în scenă călătoria antreprenorială. Personajul principal, Frank Abagnale, este un om care a câștigat milioane înainte de a avea 19 ani și a trecut cu succes prin rolurile de pilot, doctor, avocat și profesor de istorie. În timp ce escrocheriile lui Abagnale nu ar trebui replicate, există aici câteva idei minunate pentru cineva care își dorește să devină antreprenor.
Abagnale știa să creeze noi oportunități din situații proaste. A obținut un succes extraordinar în medii dificile și în condiții de stres. Filmul atinge și temele antreprenoriale, inclusiv rezolvarea creativă a problemelor, perseverența, tehnicile de vânzare personale și găsirea de surse de finanțare.
The Big Short
Prăbușirea pieței imobiliare din SUA și criza financiară globală joacă un rol principal în The Big Short, care prezintă povestea unui grup de administratori de fonduri din Wall Street și investitori care au prezis și au reușit să profite de prăbușirea pieței locuințelor.
Filmul este plin de lecții importante pentru antreprenori și oricine a investit bani pe piața bursieră: înțelege ce investești, urmărește-ți intestinul și nu lua niciodată sfatul unei alte persoane fără a înțelege pe deplin în ce te implici.
Sursa foto: Unsplash