Dansul, muzica și moda conectează publicul de toate vârstele la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a dat startul unui maraton de proiecții speciale, premiere mondiale, evenimente în aer liber, expoziții aniversare și petreceri legendare, organizate în nu mai puțin de 13 spații-partenere.
De ziua lor, cei mai tineri dintre cinefili vor avea parte de proiecții speciale dedicate. Într-o tabără de vară, 19 copii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără și se îndrăgostesc pentru prima oară în Străjerii, o producție românească proiectată în premieră mondială la TIFF, pe 1 iunie, la Cinema Florin Piersic. În aceeași zi, cu intrare liberă, publicul mai poate urmări Povești în mișcare (Moving Stories), cel mai recent film al regizorului Rob Fruchtman, în care lumea dansului unește copiii din medii devaforizate. Documentarul filmat în India, România, Coreea și Irak urmărește călătoria faimoșilor dansatori de la Battery Dance și munca lor în cadrul atelierelor dedicate tinerilor din grupurile de risc.
O tradiție la fiecare ediție a festivalului, TIFF dedică în 2018 proiecția cu scop caritabil copiilor de la Școala Nicolae Iorga din Cluj Napoca. Toate fondurile obținute din biletele vândute pentru proiecția de joi, 31 mai, de la Cinema Florin Piersic, a producției nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin Insulta (L’insulte, r. Ziad Doueiri) vor fi direcționate către proiectul de dotare si amenajare a unei săli de cinema și activăți media în această școală. Aici, copiii din medii defavorizate vor putea avea propriile proiecții de filme și ateliere dedicate care se vor derula pe perioada întregului an școlar cu susținerea TIFF.
La 100 de ani de la nașterea legendarului Ingmar Bergman, amatorii de modă vor avea ocazia să admire o expoziție specială inspirată de costumele din filmele cineastului suedez, create de studenții Universității de Artă și Design din Cluj. Expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului. Tot în cadrul programului TIFF Fashion, documentarul Westwood: Punk, Icon, Activist (r. Lorna Tucker) va oferi publicului detalii spectaculoase din viața fascinantei Vivienne Westwood, designerul care redefineşte moda britanică de peste patru decenii și se află în spatele unora dintre cele mai relevante creaţii vestimentare ale prezentului. Proiecția specială găzduită de Universitatea Sapientia pe 31 mai, de la ora 21:30, va fi urmată de o petrecere Rococopunk, organizată în Flying Circus, la care admiratorii genului sunt invitați să-și etaleze outfit-urile neconvenționale, reprezentative pentru mișcarea underground.
Această ediţie celebrează Centenarul Marii Uniri printr-o selecție de opere reprezentative pentru trecutul extrem de diversificat al filmului românesc. Pe lângă şapte filme româneşti (filme populare sau rarități din perioada comunistă, producții de gen, drame istorice sau de actualitate), Romania 100 la TIFF înseamnă și lansarea unei expoziții dedicate centenarului. O selecție de reproduceri ale unor fotografii din prima jumătate a secolului XX, din colecția Sorin Nica, Photo Historia promite o incursiune în viața țăranilor români din acea perioadă și redescoperirea unor locuri emblematice, în forma în care arătau acum aproape 100 de ani.
Citeşte şi 18 evenimente artistice românești în 2018
Programul complet al acestei ediții este disponibil pe site-ul festivalului, iar biletele pot fi achiziționate prin intermediul aplicației TIFF (disponibilă în App Store și Google Store), sau direct de pe tiff.eventbook.ro.
Foto: www.tiff.ro