Clujul devine Capitala filmului pentru o săptămână: 248 de producţii din 64 de ţări vor fi prezentate la TIFF 2016

Clujul devine Capitala filmului pentru o săptămână: 248 de producţii din 64 de ţări vor fi prezentate la TIFF 2016

Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

6,9 pe scara Richter, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, a fost prezentat în premieră mondială vineri, în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Regizorul unor succese românești precum Filantropica și Restul e tăcere revine cu cel de-al șaptelea lungmetraj al său, o comedie burlescă, țesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie și frica obsesivă de cutremure.

Pentru ediția din acest an a TIFF au fost alese 248 de producții, dintre care 216 de lung metraj și 32 scurtmetraje, din 64 de țări. Printre invitații speciali ai festivalului se numără actrițele Carmen Galin și Sophia Loren, precum și producătorul Iain Smit (Mad Max: Drumul furiei, Al cincilea element, Șapte ani în Tibet etc.).

TIFF se va încheia la fel de spectaculos, pe 5 iunie, în Piața Unirii din Cluj, cu Belgica, filmul care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016. Autorul lui The Broken Circle Breakdown, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2014, revine cu o dramă despre suișurile și coborâșurile unei vieți pline de excese, dominate de alcool, sex și droguri. Filmul urmărește succesul și declinul inevitabil al clubului Belgica și a fost inspirat de povestea reală a a doi frați, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orașul Ghent. Coloana sonoră excelentă îi aparține trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formații fictive din film, complet diferite ca gen.

Vezi aici programul Festivalului.