Cinci dintre cele mai bune documentare despre bani, pe Netflix

Cinci dintre cele mai bune documentare despre bani, pe Netflix

Având în vedere că Netflix are o colecție enormă de filme documentare, poate fi greu să te decizi la care dintre ele să te uiți. În plus față de diverse documentare despre orice, pornind de la îngrijirea sănătății și până la traficul de droguri, serviciul de streaming are o colecție mică, dar cu titluri importante, centrate pe sistemul financiar global și pe istoria lui tumultuoasă.

Iată cinci dintre cele mai bune documentare pe tema banilor, care sunt disponibile pentru a fi vizionate pe Netflix.

1. „The True Cost”

Documentarul a apărut în anul 2015  și aparține regizorului Andrew Morgan. Acesta expune realitatea aspră a practicilor de afaceri nesustenabile din industria de îmbrăcăminte. Vorbind cu actuali și foștii angajați, acest documentar arată o realitate care expune tratamentul sistemic nefavorabil al lucrătorilor prost plătiți, care fac hainele pe care le purtăm noi.

„The True Cost” a câștigat recunoașterea critică pentru stimularea dezbaterii publice și deține, în prezent, un scor de 63% pe Rotten Tomatoes.

2. „Money for Nothing: Inside the Federal Reserve”

Scris și regizat de către Jim Bruce, acest documentar indie, din 2013, urmărește 100 de ani din istoria Rezervației Federale și urmărește repercusiunile sale asupra economiei americane, ceea ce a dus la criza financiară din anii 2000.

Narat de către Liev Schreiber, filmul folosește interviuri îndelungate cu oficiali federali, economiști, istorici, investitori și comercianți pentru a pune întrebări despre sistemul financiar global și despre cum a aterizat în pragul colapsului, precum și probabilitatea de a ajunge acolo din nou.

3. „Hank: Five Years From the Brink”

Documentarul din 2013 dezvăluie modul în care fostul CEO al Goldman Sachs și Secretar Trezoreriei – Hank Paulson, a convins băncile, Congresul și candidații prezidențiali să semneze un pachet de salvare de aproximativ o mie de miliarde de dolari pentru sistemul financiar din SUA, în timpul crizei economice din 2008.

Regizat de către Joe Berlinger, nominat la premiile Academy (Paradise Lost TrilogySome Kind of Monster), filmul îl prezintă atât pe Paulson, cât și pe soția sa, Wendy, prezentând un portret convingător despre ce înseamnă să îți echilibrezi conducerea și căsătoria sub o presiune de neconceput.

4. „Enron: The Smartest Guys in the Room”

Filmul din 2005, bazat pe un best-seller cu același nume, din 2003, examinează frauda masivă comisă de către Enron și urmărește modul în care cultura încălcărilor financiare din cadrul companiei a fost evidentă încă din 1987.

5. „Inside Job”

Matt Damon narează această analiză cuprinzătoare a cauzelor din spatele crizei financiare globale din 2008. Prezentând un amestec de interviuri cu unii dintre cei mai mari jucători implicați în criză, precum și o mulțime de analize, acest film este documentarul perfect pentru persoanele care nu sunt experți financiari, însă ar dori să afle mai multe despre evenimentele care au condus la criză.

Câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun documentar din 2011, „Inside Job” a reușit foarte bine să explice o problemă complexă și greu de înțeles.

Citește și: Viața inspiră filmul: recomandări pentru antreprenori