Cum să începi să îți investești banii

Cum sa incepi sa iti investesti banii

Începerea unui portofoliu de investiții poate fi intimidantă și copleșitoare – motiv pentru care mulți se tem să înceapă. Milenalii renunță să investească mai mult decât orice altă generație. Factorii motrici includ lipsa de informații accesibile, concepții greșite despre oportunitățile de investiții și teama de a pierde bani. Drept urmare, mulți dintre reprezentanșii acestei generații aleg să își economisească banii într-un cont de economii în loc să-i investească.

Reticența cu privire la investiții este de înțeles, întrucât milenialii au fost martori la pierderile de investiții pe care le-au suferit părinții lor în timpul crizelor financiare. Dar, după cum relatează James Chen pentru Investopedia, tinerii adulți de astăzi se confruntă și cu „viitorul economic cel mai incert al oricărei generații”, așa că este mai important ca niciodata ca tinerii sa înceapă să investească banii lor. Iată câțiva pași care te pot ajuta să începi, scrie entrepreneur.com.

Citește și: De ce să investești într-un curs de afaceri

1. Plătește-te pe tine, apoi lasă-ți banii în pace.

Primul pas este construirea obiceiului de a investi constant, puțin câte puțin – nu doar atunci când ai niște bani în plus. Jeremy Delk, fondatorul firmei de investiții Delk Entreprises, recomandă bugetarea unui procent din venitul lunar pentru tine. „Ia minim 20% din venitul tău și pune-l într-un cont separat, în mod ideal, la o bancă diferită unde este greu să muți banii înapoi”, recomandă el. În acest fel, îți iese din vedere faptul că ai niște economii.
Când îți este greu să accesezi banii, acest lucru oferă timp banilor să lucreze pentru tine

2. Diversifică-ți portofoliul de investiții pentru a minimiza riscul.

Chiar dacă îți pui toată încrederea într-un anumit stoc sau investiție, nu îți pune toate ouăle într-un singur coș. Diversifică-ți portofoliul pentru a te asigura că ai mai multe căi pentru a vedea profiturile. O modalitate bună de a face acest lucru este prin intermediul fondurilor mutuale cu un consilier financiar. Însă ia în considerare și alte căi potențiale de investiții, cum ar fi startup-urile sau criptomonedele.

De asemenea, poți diversifica portofoliul alegând investiții cu rate diferite de rentabilitate și investiții în acțiuni străine. În felul acesta, chiar dacă multe investiții din portofoliul tău se desfășoară prost, îți consolidezi șansele de a face performanțe în alte domenii.

3. Pentru venitul pasiv, ia în considerare investițiile imobiliare.

Imobiliarele nu sunt ieftine, dar dacă ai fonduri la dispoziție, achiziționarea de proprietăți este una dintre cele mai bune modalități de a îți diversifica portofoliul. David Brim este cofondatorul companiei de administrare a investițiilor Bright Impact și spune că din prima sa investiție imobiliară și-a plătit chiria și a adăugat „proprietar” în CV-ul său.

Citește și: De ce ne sperie criptomonedele și cum rezolvăm această problemă

„Am început prin a investi într-un duplex”, spune Brim. „Am locuit într-o parte și am închiriat-o pe cealaltă, ceea ce a acoperit cheltuieli și mi-a oferit experiența de a fi proprietar. După mutare, am avut automat o altă unitate de închiriere, care a generat venituri pasive lunare solide.” În plus, valorile imobiliare se apreciază în general în timp. Așadar, pe lângă faptul că obții venituri din chirie în timpul proprietății, vei avea posibilitatea de a vinde la un preț mai mare.

În mod alternativ, spre deosebire de cumpărarea unei proprietăți specifice, o altă opțiune excelentă este de a pune bani într-un trust de investiții imobiliare (REIT), care are în prezent un randament mediu anual de 11,8%.

4. Consultă experți financiari pe YouTube.

YouTube este o resursă fantastică pentru investitorii începători, cu nenumărate videoclipuri realizate de experți financiari care pot explica piețele și trucurile comerțului. Doar fii selectiv discernanți cu privire la experții care fac efectiv investiția – cu bios-uri profesionale și povești personale care să o dovedească – spre deosebire de „profesori” fără experiență evidentă care să le susțină sfaturile. Exemple de profesori renumiți de investiții financiare includ oameni precum Dave Ramsey și Graham Stephan.

Citește și: Ar trebui să cumperi sau să începi o afacere mică?

Există, de asemenea, multe rezumate despre cărțile financiare pe YouTube, care reafirmă tehnici clasice de planificare financiară precum Rich Dad Poor Dad și The Intelligent Investor. Aceste rezumate te vor ajuta să îți faci o idee asupra conceptelor cheie de investire, fără a petrece ore întregi în citirea cărților întregi. Deși, desigur, citirea efectivă a cărților te va ajuta și mai mult!

5. Începe cât mai repede posibil.

Acum, că știi elementele de bază despre cum să începi, rulează banii! Nu ești niciodată prea tânăr și niciodată nu este prea devreme să începi să investești. De fapt, cu atât mai repede înveți cum să-ți faci banii să funcționeze pentru tine, cu atât mai bine. Ceea ce îți vor spune toți investitorii este să folosești timpul ca cel mai bun atu, pentru că un dolar astăzi valorează mai mult decât un dolar mâine.

Desigur, nimic nu este garantat, așa că este întotdeauna o idee bună să ai un consilier financiar, să te informezi asupra diferitelor tipuri de investiții și să îți diversifici portofoliul pentru a încerca diferite lucruri și a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. În ciuda riscului, investiția, mai degrabă decât economisirea de bani, produce randamente valoroase pe termen lung.

Citește și: Filme pe care trebuie să le vezi dacă vrei să devii antreprenor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •