„Indianul vrea în Bronx” se joacă la ARCUB

Iubitorii de teatru sunt așteptați în sala de spectacol ARCUB pentru a se delecta cu un nou spectacol de teatru realizat de Iarina Demian: „Indianul din Bronx”, duminică, 22 noiembrie, ora 20.00 (ARCUB Batiște – Str. Batiște nr. 14).

  • Indianul vrea în Bronx, de Israel Horovitz

Regia: Iarina Demian; Scenografia: Iuliana Gherghescu

Light design: Bogdan Gheorghiu

Ilustrația muzicală: Gelu Ionescu și Alexandra Petrescu

Cu: Paul Ipate, Anghel Damian, Liviu Topuzu.

„Indianul vrea în Bronx” este un text contemporan care pare să se fi născut pe străzile din New York. De fapt, piesa îşi are rădăcinile în Anglia, unde autorul (Israel Horovitz) a studiat la începutul anilor ’60 Academia Regală de Artă Dramatică. Legile muncii din Anglia acelor ani erau absurd de părtinitoare, erau împotriva străinilor”.
În acea perioadă, Israel Horovitz lucra câte 45 de ore pe săptămână şi primea echivalentul a 35 de dolari, bani care abia îi ajungeau de chirie. Mânca la cantină de câteva ori pe săptămână, “o mâncare uşor expirată”, iar această stare de spirit l-a ajutat să conceapă “Indianul vrea în Bronx”.

Prima reprezentaţie pe Broadway i-a avut în rolurile principale pe Al Pacino şi pe John Cazale, spectacolul primind, în anul 1968, premiul Obie, unul dintre cele mai importante distincţii în industria teatrului din New York.
Drama lui Israel Horovitz se desfăşoară într-un spaţiu relativ mic, într-o staţie de autobus / metrou, unde aşteaptă trei persoane.
“Două dintre ele nu au unde să se ducă, iar al treilea nu ştie cum să ajungă la destinaţie. În spatele fiecăruia dintre personaje, este o poveste dură pe care ne-o putem imagina. Victime ale unui sistem care a pierdut controlul asupra lor, Murph (Anghel Damian) şi Joe (Paul Ipate), doi adolescenţi abia ieşiţi dintr-o casă de corecţie, declanşează în mod gratuit împotriva unui indian un întreg arsenal de acţiuni violente şi de tirade obscene. Nu întâmplător, personajul asupra căruia acţionează Murph şi Joe este indian. Problema rasismului, care este atât de actuală şi în zilele noastre, devine una dintre componentele agresivităţii celor doi.”

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţ: 35 lei (Categoria I) şi de 25 lei (Categoria II).

Detalii pe www.arcub.ro.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti – cultivă identitatea culturală a Capitalei, din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •