Târg de Florii la Muzeul Țăranului Român

Târg de Florii la Muzeul Țăranului Român

Târgul de Florii, eveniment organizat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român de mai bine de 20 de ani, își deschide porțile în această primăvară, în perioada 30 martie – 1 aprilie, între orele 10:00 – 18:00.

La târg, vor participa încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari – meșteri vechi, care, după cum spun organizatorii, „și-au dovedit iscusința de-a lungul timpului și duc mai departe tradiția meșteșugului lor”. De asemenea, aceștia promit că „veți avea prilejul să-i întâlniți și să târguiți o mulțime de lucruri frumoase, meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri.”

Printre obiectele pe care le puteți achiziționa la târg se numără ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe sau mobilier pictat.

Nici alimentele tradiționale nu lipsesc din meniu, astfel încât, în cadrul evenimentului, veți putea alege între cozonaci, plăcinte, diverse dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, dar și între pălincă și dulceață.

Prețul unui bilet este de 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Duminica Floriilor (Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii, anume intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

„În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce pește. Merg la biserică ducând flori și se întorc ducând mâțișori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie și o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuințări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunțească) la fel ca pomii aflați în floare.” – Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești (Humanitas, 1998)

Citește și Concert Pascal la Ateneul Român, în colaborare cu Asociația Home of Strings

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •