Cum se pot reduce cu 18,4% costurile/angajat?

Cum se pot reduce cu 18,4% costurile/angajat?

de Alina Grozescu, General Manager, Max-Relax

Încă din 2006, Max-Relax creează împreună cu organizațiile un parteneriat în prevenirea bolilor profesionale, implementând programe de wellness pentru angajaţii acestora.

Dacă acum şapte-opt ani, în România, nu existau în companii programe intense de prevenire a bolilor profesionale, astăzi s-a conştientizat nevoia implementării acestora atât de către departamentul de resurse umane, cât şi de către managementul companiilor.

Astfel, s-au creat programe de prevenţie şi wellness pentru a-i implica şi îndruma pe angajaţi spre un stil de viaţă sănătos.

Ca întotdeauna, prevenirea s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât tratamentul şi recuperarea. Mai exact, bugetul şi resursele utilizate de o companie pentru implementarea unui program de wellness şi prevenţie sunt cu mult mai mici decât cheltuielile provocate de absenteismul angajaţilor ocupaţi cu tratarea diverselor afecţiuni şi recuperarea.

Creşterea alarmantă a numărului de angajaţi cu boli profesionale

Conform celui mai nou raport al Agenţiei de Muncă a UE, lansat în 2013 cu ocazia Zilei Internaţionale a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, aproximativ două milioane de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor profesionale, în timp ce peste 160 de milioane sunt afectate de aceste boli. Practic, afecţiunile cauzate de muncă omoară de şase ori mai multe persoane decât accidentele de muncă.

„Din cauza măririi costurilor legate de sănătate, productivitatea companiilor se va reduce, în timp ce povara financiară a statului va creşte”, susţine Guy Ryder – Directorul General al ­Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Programele de wellness – o soluţie pentru prevenţie

În majoritatea companiilor cărora le-am trecut pragul, angajaţii petrec, fără pauză, prea multe ore stând la calculator, în picioare la benzi de lucru sau făcând diverse activităţi fizice în depozite. Indiferent de tipul de muncă efectuat, angajaţii sunt, de regulă, sedentari şi nu au un stil de viaţă echilibrat.

Programele de wellness reprezintă o soluţie pe termen lung pentru organizaţii, deoarece creează şi menţin un mediu de lucru sănătos, reducând incidenţa bolilor profesionale cronice şi impactul acestora asupra angajaţilor.

Studiile publicate de Vitality Group (în Jurnalul de medicina muncii şi de mediu) arată că reducerea inactivităţii fizice, relaxarea mentală, creşterea consumului de fructe şi legume, reducerea obezităţii, a hipertensiunii, a colesterolului şi a consumului de alcool duc la micşorarea cu 18,4% a costurilor/angajat.

În toţi aceşti ani, am încercat împreună cu managerii de HR sau de compensaţii şi beneficii să facem înţeleasă necesitatea de a avea un plan continuu, care să includă acţiuni de wellbeing pentru angajaţi. Companiile au acum de ales între multiple programe de wellness.

Programul On-Site Chair ­Massage

Introdus în România de Max-Relax, acest program are cea mai mare rată de succes. Costul este redus, eficienţa lui se simte imediat, iar beneficiile sunt multiple:

* previne apariţia bolilor profesionale provocate atât de statul îndelung pe scaun, cât şi de orice fel de muncă fizică (în depozit, fabrică etc.);

* combate oboseala şi scade nivelul de stres;

* înlătură durerile şi contracturile musculare;

* creşte gradul de vigilenţă şi puterea de concentrare;

* întăreşte sistemul imunitar al organismului;

* energizează într-un timp foarte scurt;

* îmbunătăţeşte postura;

* creează o stare de bine.

Programul On-Site Gym

Toate programele gen Pilates, stretching sau aerobic se pot desfăşura la sediul companiei, după orele de lucru. Este nevoie doar de o sală de conferinţă unde, împreună cu antrenorii, angajaţii se pot distra şi încărca de energie. În acelaşi timp, ei îşi îmbunătăţesc postura, coordonarea şi concentrarea mentală, obţinând un corp mai tonifiat.

Workshopuri de nutriţie şi ergonomie

La workshopurile axate pe diverse teme, angajaţii vor învăţa de la specialişti să adopte un stil de viaţă sănătos printr-o alimentaţie echilibrată şi respectarea unor principii ergonomice simple la locul de muncă.

Ziua sănătăţii şi a securităţii în muncă. Evenimente sportive

O zi dedicată angajaţilor, în timpul căreia aceştia vor afla riscurile asociate locului de muncă şi cum pot preveni prin exerciţii, mişcare şi un stil de viaţă activ toate afecţiunile care apar.

Avantajele pentru companii

Dintre avantajele pe care organizaţiile le-ar putea avea în urma iniţiativelor de wellness, enumerăm câteva:

1. Îmbunătăţirea stării de sănătate: reducerea riscului de apariţie a bolilor profesionale, controlarea costurilor asociate cu sănătatea angajaţilor;

2 Motivarea angajaţilor: un instrument foarte util în procesul de retenţie sau recrutare a personalului. Este mult mai probabil ca angajaţii să rămână într-o companie care investeşte în sănătatea lor;

3. Creşterea productivităţii: reducerea absenteismului, securitate în muncă, eficienţă, calitatea muncii prestate;

4. Responsabilitatea socială: sustenabilitate, imagine publică.

Nevoia de prevenire şi crearea unui mediu de muncă sănătos vor deveni în viitor obiective esenţiale ale companiilor.

Prin urmare, şi noi vom continua să fim ambasadorii wellness-ului la birou, cu misiunea de a promova un stil de viaţă sănătos în rândul companiilor şi angajaţilor din România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •