INS – Cât timp liber au românii

Studiu: INS - Cât timp liber au românii

Românii se bucură de doar patru ore de timp liber în cursul săptămânii și de șase ore în zilele de odihnă, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică.

În raport cu criteriul de gen, femeile au mai puţin timp liber (3:40 ore faţă de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore faţă de 6:46 ore în zilele de odihnă). În mare parte acest lucru se datorează faptului că femeile acordă îngrijirii gospodăriei şi familiei mai mult timp zilnic decât bărbaţii.

Activităţi desfăşurate de luni până vineri

În cursul săptămânii copiii (de 10-14 ani) studiază zilnic, în medie cinci ore, iar tinerii de 15-24 ani studiază zilnic aproape trei ore. În zilele lucrătoare, populaţia de 15 ani şi peste lucrează în medie trei ore.

Salariaţii lucrează zilnic în cursul săptămânii în medie șapte ore (8:01 ore bărbaţii, cu 38 de minute mai mult decât femeile).

În zilele lucrătoare, persoanele de 65 de ani şi peste se ocupă, zilnic, mai mult timp de îngrijirea gospodăriei şi familiei (peste patru ore), faţă de persoanele mai tinere de 25-44 ani (trei ore) şi de persoanele în vârstă 15-24 ani (peste o oră).

Activităţi desfăşurate în zilele de odihnă (sâmbătă şi duminică)

În zilele de odihnă, populaţia de 15 ani şi peste alocă 43,0% din partea activă (exclusiv somn), a zilei pentru activităţi de petrecere a timpului liber. Din cele aproape șase ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt destinate urmăririi programelor de televiziune. Populaţia de 65 de ani şi peste petrece, în zilele libere, peste trei ore la televizor.

Timpul utilizat pentru îngrijirea gospodăriei şi familiei, care reprezintă 22,2% din partea activă a unei zile de odihnă, este uniform distribuit pe grupe de vârstă pentru populaţia de 25 de ani şi peste (3:40 ore la populaţia de 25-44 ani, 3:43 ore la populaţia de 45-64 ani şi 3:16 ore la populaţia de 65 ani şi peste).

În zilele de odihnă, populaţia de 15 ani şi peste lucrează în medie 48 de minute. Patronii lucrează în medie 2:19 ore, iar salariaţii 1:16 ore. În mediul rural, populaţia lucrează sâmbăta şi duminica mai mult decât în mediul urban (1:02 ore în rural faţă de 36 minute în urban).

Timpul acordat studiului zilnic, de copiii de 10-14 ani, în zilele de odihnă, este de 1:11 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiază 38 de minute.

Somn

Somnul reprezintă o activitate necesară căreia îi este alocată o parte importantă din timp (8:37 ore în zilele lucrătoare şi cu 56 de minute mai mult în zilele de odihnă). Copiii (de 10-14 ani) dorm mai mult faţă de persoanele de 25-44 ani cu circa o oră şi jumătate atât în zilele de odihnă, cât şi în cele lucrătoare. De asemenea, persoanele în vârstă de 65 de ani şi peste dorm mai mult, faţă de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumătate de oră în zilele lucrătoare şi cu circa o oră şi jumătate în zilele de odihnă.

Toate datele au fost obținute în baza unei cercetări desfăşurate pe o perioadă de un an, 366 zile consecutive, în perioada 5 septembrie 2011 – 4 septembrie 2012. Au făcut obiectul cercetării toate persoanele în vârstă de 10 ani şi peste, cu reşedinţa obişnuită în centrele de cercetare (urbane şi rurale), membre ale gospodăriilor din locuinţele selectate în mod aleator din toate judeţele ţării şi din Municipiul Bucureşti.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •