O pasiune comună născută în organizaţie

de Simona Boicu, Coordonator PwC run 4 fun Club

PwC run 4 fun Club a apărut pur şi simplu. Nu putem spune că l-am planificat din timp, întrucât, pentru genul acesta de iniţiative, ai nevoie de un model care să te inspire şi datorită căruia să realizezi că, de fapt, poţi face şi tu acelaşi lucru.

 

Pentru noi, acest model a fost colega noastră, Diana Ionescu, care a alergat în maratonul din Sahara. A fost prima ei alergare pe distanţă atât de lungă şi în condiţii dificile, dar cu multă voinţă, exerciţiu şi entuziasm, a reuşit. Atunci ne-am spus că dacă ea a putut, poate oricine.

Prin natura activităţii noastre, suntem statici, blocaţi majoritatea timpului în faţa calculatorului. Iar peste câţiva ani, efectele acestui gen de sedentarism se vor vedea. Un astfel de proiect încurajează mişcarea şi, poate cel mai important, schimbarea stilului de viaţă în sensul practicării unui sport, oricare ar fi el.

Cum a luat naştere proiectul

PwC run 4 fun Club a fost creat în 2011, în luna iulie, când ne-am stabilit un obiectiv foarte ambiţios pentru un început: 100 de alergători la Maratonul Internaţional Bucureşti. Ne-am bucurat foarte mult să vedem că ne-am depăşit aşteptările. Am fost premiaţi la acest maraton pentru cea mai numeroasă echipă din partea unei companii: 156 de persoane. În privinţa aspectelor de ordin organizatoric, avem posibilitatea de a pune la dispoziţia celor care vor să ni se alăture antrenori specializaţi şi echipament profesionist, special conceput pentru a asigura confortul necesar alergărilor pe distanţe lungi. Pe viitor, ne dorim ca proiectul să crească, iar progresele de până acum ne justifică această speranţă. Calendarul competiţional din acest an cuprinde trei competiţii: maratonul internaţional de la Cluj de pe 22 aprilie, semi-maratonul Bucureşti din 3 iunie şi maratonul internaţional Bucureşti din 7 octombrie, cu 25, 100 şi, respectiv, 200 de alergători.

Cum au reacţionat membrii organizaţiei

Reacţia angajaţilor a fost, am spune noi, surprinzătoare. În primul rând, pentru că PwC run 4 fun Club ne-a dat şansa de a descoperi că mulţi colegi – şi nu numai – sunt alergători activi, care nu ştiau că au în jur persoane cu aceeaşi pasiune şi care, în lipsa unui context organizat, făceau acelaşi lucru separat şi disparat. Ideea unei comunităţi de alergători a fost, poate, aspectul cel mai important, care atrage, în continuare, mulţi colegi care îşi descoperă preocupări comune, dincolo de Excel-uri şi întâlniri cu clienţii.

O surpriză foarte frumoasă şi emoţionantă a venit din partea colegilor de la Cluj, care s-au mobilizat într-un număr impresionant pentru a participa la maratonul internaţional de pe 22 aprilie. E limpede că, dacă e să găsim un numitor comun care stă la baza hotărârii tuturor colegilor de a participa, acesta este pasiunea: pentru alergat, pentru mişcare, pentru a-şi cunoaşte mai bine colegii şi, nu în ultimul rând, pentru a-i ajuta pe cei din jur. Membrii clubului nostru aleargă şi în alte competiţii sau manifestări sportive care susţin diverse cauze umanitare, iar acest lucru ne bucură şi ne dă energie. Angajaţii apreciază faptul că lucrează pentru o organizaţie care încurajează exerciţiul fizic şi adoptarea unui stil de viaţă activ şi sănătos.

Plusurile proiectului

Pe lângă avantajele fizice nete ale faptului de a face mişcare, PwC run 4 fun Club ne-a adus beneficii nouă ca echipă, ca membri ai unei organizaţii ample. Suntem 600 de angajaţi ai PwC la nivel naţional. Dat fiind acest număr destul de mare, este dificil să îţi cunoşti colegii, să te apropii de ei, să creezi comunităţi. Clubul ne-a ajutat să ne întâlnim în sensul unei reuniuni autentice, cu ţeluri şi pasiuni comune, dincolo de sfera strict profesională. În al doilea rând, clubul nostru are o particularitate: el este deschis nu doar angajaţilor, ci şi familiilor şi prietenilor acestora, precum şi clienţilor cu care lucrează. Prin aceasta, colegii nu îşi sacrifică din timpul petrecut cu cei dragi, ci, dimpotrivă, încurajează activităţile în aer liber în familie şi, în general, un stil de viaţă activ şi sănătos pentru toţi. De exemplu, la maratonul Bucureşti din 2011, au participat şi şapte copii care au alergat în cadrul clubului în cursa specială pentru ei.

Aşadar, ceea ce a pornit, iniţial, ca un proiect pentru Bucureşti a crescut într-un proiect regional şi ne încurajează să mergem mai departe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •