Românii și sporturile de anduranță: corporatiștii conduc în topul practicanților

Sunt foarte interesante motivațtile celor care practica sporturi de anduranta, in cea mai mare parte - sportivi amatori.

Primul studiu despre sporturile de anduranță din România, derulat de către Adrenallina, Sports PR & more, prima agenție de comunicare sportivă din România, relevă câteva detalii interesante despre românii care le practică. (*Prima parte a rezultatelor studiului poate fi consultată aici.)

Astfel:

Tot mai mulți corporatiști iau cu asalt sportul de anduranță!

Ocupațiile preponderente ale românilor care practică sporturi de anduranță sunt următoarele:

 • 23,5% lucrează în IT/ programare,
 • 20,5% sunt manageri/ directori department sau companie/ antreprenori,
 • 18,5% sunt ingineri,
 • 37,5% au alte ocupații.

În ceea ce privește timpul investit în antrenamente, cei mai mulți dintre românii care practică sport de anduranță petrec între 7 și 10 ore pe săptămână de program sportiv, deci peste 1 ora pe zi.

Cea mai mare parte se antrenează singuri (61%), 28% împreună cu prietenii, iar 11% dintre ei au un antrenor personal.

Care este însă motivația principală a celor care aleg să depășească distanțele clasice, provocându-și limitele în curse de anduranță și ultraanduranță?

Cei mai mulți români practicanți ai sportului de anduranță au mărturisit că aleg distanțe lungi pentru că trăiesc:

 1. Senzații interesante/ intră într-o stare de flux și meditație / petrec mai mult timp cu ei înșiși/ intră într-un proces de autocunoaștere, iar sportivii din procentul imediat următor au mărturisit că:
 2. Se simt mult mai împliniți după distanțe mai lungi sau antrenamente mai grele și
 3. Anduranța este mai ales un test psihic!

Întrebați care este cel mai greu lucru în practicarea unui sport de anduranță, cei mai mulți dintre români au spus că partea financiară (48,5%), 24%  dintre ei au precizat că timpul este un factor complicat pentru ei, iar 14,5% dintre ei au vorbit despre dificultatea stabilirii unui echilibru între profesie, familie și sport.

Citeşte şi Yoga, relaxarea recomandată antreprenorilor

“Sunt foarte interesante motivațiile celor care practică sporturi de anduranță, în cea mai mare parte sportivi amatori: vor să se regasească în zgomotul și tumultul vietii cotidiene, iar sportul le oferă, iată, starea aceea de meditație și liniște de care au nevoie, mai ales în cazul curselor foarte grele sau întinse pe o durată mare de timp. Practic, sportul devine noul medicament al stresului, noul regulator al echilibrului personal!“, spune Roxana Lupu, sportiv de anduranță și Business Development Manager Adrenallina, Sports PR & more.

Studiul a fost realizat în luna februarie 2016, pe un eșantion de 300 de persoane, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Datele au fost obținute prin intermediul unui chestionar online distribuit prin e-mail și social media.

Foto: stocksnap.io

 •  
 •  
 •  
 •  
 •