88% dintre antreprenorii români anticipează creșteri ale afacerilor în 2015

Antreprenorii români sunt încrezători cu privire la viitorul afacerilor lor pe parcursul acestui an, 88% dintre aceștia afirmând că se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri.

Potrivit unui barometru al mediului antreprenorial din România, realizat de Raiffeisen Bank, 95% dintre antreprenorii respondenți sunt încrezători cu privire la direcţia în care merge economia românească (52% încrezători, 40% într-o oarecare măsură încrezători, 3% foarte încrezători).

De asemenea, 88% dintre antreprenori spun că cifra de afaceri a companiei lor va creşte în anul 2015. 12% preconizează o creştere de peste 30% a acesteia, 13% văd o creştere între 20% şi 30%, 29% cred că palierul de creştere va fi între +10% şi +20%, iar 20% între +5% şi +10%.

În schimb, 59% dintre respondenţi cred că numărul de angajaţi ai firmei lor nu va creşte în 2015 (37%) sau va creşte foarte puţin, între 1% şi 5% (22%). Totodată, 25% dintre antreprenorii care au participat la barometrul Raiffeisen cred că numărul de angajaţi poate să crească între 5% şi 20% anul acesta, cei mai optimişti antreprenori cu privire la creşterea numărului de angajaţi fiind cei din Cluj.

Studiul a mai arătat și că 43% dintre antreprenorii români au apelat sau intenționează să apeleze anul acesta la finanțări bancare, în vreme ce pentru 2016 ponderea acestora ar putea crește la 69%. Conform sondajului menționat, alte surse de finanțare în acest an sunt capitalul propriu (51% dintre respondenți), investitorii strategici (5%), precum și piața de capital (accesibilă pentru doar un procent dintre afacerile românești).

Barometrul realizat de Raiffeisen a inclus peste 250 de antreprenori din cinci mari orașe din România – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța.

O sinteză a barometrului aveți mai jos:

(Foto: pixabay.com)