Antreprenorii estimează scăderea activităţii în construcţii şi servicii

Antreprenorii estimeaza scaderea activitatii in constructii si servicii

Antreprenorii estimează scăderea activităţii în construcţii şi servicii şi scăderea moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, până în februarie, precum şi creşterea moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS anunţă scăderea activităţii în construcţii şi servicii, scădere moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, ceştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS”, precizează INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă

”În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Dintre activităţile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) şi cele de tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -32%)”, arată datele INS.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -38%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitatea acestora (sold conjunctural +1%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%).

Citește și: Peste o treime dintre angajaţi vor să lase în urmă programul de lucru standard 9:00-17:00

Dintre activităţile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor şi ale altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -57%) şi activităţile de jocuri de noroc şi pariuri (sold conjunctural -56%).

În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •