Antreprenorești- cinci exemple de bună practică

antreprenoresti

Primul tur de exemple de bună practică organizat prin proiectul Antreprenorești- Adoptă un Sat!  a avut loc în perioada 28- 30 septembrie și a fost dedicat comunităților înscrise în proiect.

34 de gospodari din comunele Boteni, Priboieni, Schitu Golești din județul Argeș și Cocorăștii Mislii din județul Prahova au pornit în tur cu dorința de a cunoaște exemple de succes din mediul rural.

Traseul a cuprins 5 exemple de bună practică  care au în comun desfășurarea activității în mediul rural, conservarea și promovarea tradițiilor locale și respectarea nuturaleții produselor.

În prima zi a turului, echipa Antreprenorești a întâlnit gospodarii din comunele înscrise și a pornit spre zona transilvăneană unde prima oprire a fost la Saschiz. Satul atestat în secolul al XIV-lea sub atenta îndrumare săsească, a reușit să își conserve patrimoniul arhitectural. Și nu doar cetatea țărănească ce veghează satul de pe deal încă din secolul al XIV-lea sau  mărețul turn cu ceas construit după modelul celui din Sighișoara stau mărturie a vechilor tradiții locale, ci și gemul de rabarbăr, specific culturii săsești. Unul din principalii piloni care mențin tradiția vie și comunitatea conectată este implicarea Fundației ADEPT  ce își conduce misiunea de protejare a regiunii Târnava Mare chiar din micuțul sat săsesc. Aici se află unitatea de procesare a SES Fruleco, centru de colectare și informare pentru cei dornici să beneficieze de produse procesate tradițional. Gemul de rabarbăr fiind reînviat ca tradiție locală în zona Târnava Mare, dar și alte fructe locale ce au fost puse în valoare printr-un proces de prelucrare ce respectă valoarea naturală a acestora. Tot acolo se află şi Casa de pe Deal, care oferă acum posibilitatea turiștilor să trăiască în inima naturii cu bucate proaspăt culese, murături picante și cu gemuri și dulcețuri care mai de care mai gustoase.

Cea de-a doua zi din cadrul turului a avut loc la Fructul Secuiesc, o inițiativă care demonstrează cum asocierea poate conduce la dezvoltare locală și sprijină mici producători în maximizarea recoltei de fructe obținută.  Aici se află centrul de procesare fructe de livadă din Lupeni, unde am văzut ce aparte sunt necesare pentru obținerea sucului natural de mere și alte fructe de sezon. Acest brand înregistrat sprijină peste 900 de familii din regiune să proceseze și să distribuie produsele naturale obținute la centrul de procesare.  În apropriere se află Ferma Ecologică Țopa din Albești, unde o familie de gospodari întrețin o fermă în care turiști se pot caza pentru o experiență specială în mijlocul naturii. Micuțul sat, Țopa, i-a inspirat pe cei doi soți să păstreze vie tradiția produselor locale și să producă sortimente de brânzeturi cu gust autentic de la mica cireadă de 14 vaci pe care o dețin. Gemuri, legume, fructe, miere și plante medicinale sunt produse pe care familia Cișmaș le produce pentru sănătatea turistului ce le calcă pragul.

”Exemplele de succes care m-au inspirat sunt similare activității pe care o desfășor încă din 1996, eu fiind un apicultor ecologic cu peste 1000 de familii de albine. Vă aștept cu drag la ferma mea pentru a vedea o afacere de succes în domeniul apicol”,  spune Aurelian Chilom, apicultor din comuna Ciofrângeni, județul Argeș.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •