Business-ul de care eşti pasionat este ca propriul copil

Este greu de descris in procente reteta antreprenoriatului.

Antreprenoriatul înseamnă, în primul rând, curaj, optimism şi viziune, dublate de responsabilitatea pe care trebuie să ţi-o asumi. Sunt lider de când mă ştiu, am condus şi organizat activităţi încă din şcoala primară. De aici mi se trage şi credinţa că, în primul rând, eşti făcut să conduci o afacere sau nu. Apoi, restul lucrurilor de care ai nevoie le poţi culege de pe traseu, dacă ai această abilitate. Şi experienţa dobândită în Vinexport şi Halewood mi-a fost de mare folos. Sunt autodidact şi am învăţat extrem de multe lucruri din experienţă, adică văzând şi făcând.

Este greu de descris în procente reţeta antreprenoriatului. Nu cred că poţi să faci o afacere de succes doar cu pasiune sau doar cu bani. Este nevoie atât de bani, cât şi de curaj, pasiune, cunoştinţe de management, abilităţi de comunicare şi, din când în când, o doză de risc. Nu cunosc exact ingredientele reţetei de succes, dar pot spune că fac afacerea în primul rând din plăcere (a nu se înţelege neprofitabil), pe termen lung, iar asta implică multă răbdare şi viziune. Drumul de la strugure la vinul din pahar este unul lung, deci ingredientele mele sunt perseverenţa, viziunea, responsabilitatea, dar şi banii, pentru că fără ei nici via nu creşte…

Cea mai mare problemă a mea este lipsa timpului liber, pentru că am pornit ca o afacere de familie şi încă mă ocup direct de foarte multe verigi din lanţ. Iar cea mai dificilă problemă este lipsa crescândă a personalului specializat. Se găsesc greu oameni care ştiu să facă ceva, specialişti de orice fel… Asta nu mă împiedică să-i încurajez şi pe alţii să-şi deschidă propria afacere. Un business de care eşti pasionat este ca un copil căruia îi dai naştere, pe care îl creşti și de succesul căruia te bucuri. Dar e necesar să fim realişti, conştiincioşi şi responsabili pentru a creşte un business sănătos.

Aurelia Vişinescu şi-a început investiţia în podgoria Dealu Mare – Domeniile Săhăteni în 2006. Îl are ca asociat pe Steve Cacenco. Compania exportă vinuri în Europa, Asia şi America de Nord, vizând şi America de Sud.

(foto: Robert Pitkin, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •