Cum a creat Eiji Toyoda versiunea modernă a Toyota

Cum a creat Eiji Toyoda versiunea modernă a Toyota

Eiji Toyoda, unul dintre membrii familiei fondatoare a companiei producătoare de mașini, Toyota, a murit, marți, la vârsta de 100 de ani, informează Forbes.

Brandul a fost fondat în 1926 de Sakichi Toyoda, unchiul lui Eiji. Eiji Toyoda a contribuit la evoluția companiei în calitate de președinte în perioada 1967-1982.

Fără Eiji, compania nu ar fi avut sistemul de producții Toyota (TPS), sistem prin intermediul căruia sunt administrate toate operațiunile de producție de mașini în mod eficient.

Eiji Toyoda a făcut posibil, astfel, ca Toyota să construiască mașini și în Statele Unite ale Americii, să lanseze linia de lux Lexus și să înceapă să domine piața globală. De altfel, Toyota este al 13-lea cel mai valoros brand de mașini din lume.

Eiji nu a fost implicat în lansarea primei mașini Toyota în 1936. Abia din 1938 el a ajuns să lucreze la departamentul de cercetare al companiei. Toyota a făcut o pauză de producție până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

A trecut și printr-o criză financiară, iar în 1950, Toyota a decis să se reinventeze. Atunci, a apărut sistemul de producții al companiei, TPS. Prin anii ’80 compania a decis să cucerească clar piața americană și a intrat într-un parteneriat cu General Motors care avea nevoie la acea vreme de mașini mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Ulterior, Toyota a reușit să se extindă pe piața americană prin intermediul seriei Lexus, lansată în 1989 și prin intermediul seriei hibrid, Prius.

În prezent, Toyota este condusă de strănepotul lui Sakichi Toyoda, Akio care încearcă acum, prin campanii de marketing, să revitalizeze imaginea brandului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •