De ce inginerii sunt cei mai buni CEO

De ce inginerii sunt cei mai buni CEO

Unii dintre cei mai mari antreprenori și oameni de afaceri sunt, la bază, ingineri. Indiferent dacă discutăm despre Henry Ford, Thomas Edison sau Herbert Hoover, inginerii au dovedit că au capacitatea de a fi lideri excelenți și uimitor de buni manageri în afaceri. Cu toate acestea, relativ puțini oameni din lumea afacerilor înțeleg de ce, mai exact, inginerii excelează când vine vorba de conducerea afacerii și de a lua decizii dificile cu privire la viitor.

De ce sunt inginerii cei mai buni CEO? Iată o defalcare a mentalității inginerești și de ce s-a dovedit că a avut atât de mult succes atunci când vine vorba de creșterea profiturilor și reducerea costurilor.

Să fii orientat către detalii este un mare plus

Este o caracteristică a inginerilor de acorda atenție detaliilor minuțioase pe care alții le pot ignora. Dacă proiectezi un pod, o mică greșeală abia perceptibilă ar putea determina ca întreaga structură să se prăbușească, costând nenumărate milioane de dolari și, eventual, pierderea de vieți umane, scrie business.com.

Citește și: Beneficiile întâlnirilor de afaceri față în față. Sfaturi de la CEO-ul Flewber

Faptul că inginerii sunt instruiți din primele zile pentru a acorda atenție micilor detalii care scapă fără îndoială de observația celorlalți, îi ajută să îi propulseze spre succes atunci când își asumă o poziție de conducere în cadrul unei companii. Deși inginerii sunt adesea descriși ca introvertiți, această calitate nu le împiedică în niciun caz capacitatea de a fi lideri eficienți.

Conform numeroaselor analize, ingineria este cea mai obișnuită diplomă de licență pentru directorii de administrație care intră în topurile celor mai bogați și influenți 500 de oameni. Inginerii sunt adesea directori excelenți datorită modului sistematic în care au fost învățați să abordeze lumea și problemele pe care le vor găsi în cadrul acesteia.

Ce face un inginer un adevărat inginer?

Mai mult decât orice, este gândirea sistemelor de încurajare, în care procesul mental are în vedere fiecare fațetă a unei afaceri, mașini sau persoane înainte de a lua o decizie crucială în jurul acelui lucru. Dacă ești în imposibilitatea de a descompune o mașină complexă în diferitele sale părți înainte de a o reasambla în capul tău, este, din păcate, pentru că nu ai o mentalitate inginerească.

Inginerii au un mod unic de a privi o problemă și modul lor de a o defini este ceea ce duce la rezolvarea ei în cele din urmă. „Proiectarea este doar rezolvarea problemelor”, a spus Dyson pentru Wired. „Sunt un designer și un inginer, mă enervez pentru lucruri care nu funcționează, cum ar fi uscătoarele de mâini ori dispozitivele pentru prosoape de mâini, ce risipă!” Uneori, problema este un uscător de mâini, iar alteori problema este scoaterea unei companii dintr-o situație de criză.

Citește și: Cel mai iubit dintre ingineri

O mare parte din această soluționare a problemelor este perseverența neobosită de a rezolva efectiv problema, mai degrabă decât a da vina în altă parte. Dacă ai întreba majoritatea inginerilor, probabil că ți-ar spune că sunt persoane încăpățânate. Dacă ceva nu funcționează corect, vor încerca noi metode până acel ceva funcționează. Cu toții am auzit povestea lui Thomas Edison spunând că nu a greșit de 1.000 de ori la inventarea becului, ci că au fost doar 1.000 de pași pentru inventarea acesteia.

Perseverența, desigur, nu se limitează doar la mintea inginerească, dar atunci când o persoană cu perseverență puternică și talent pentru inginerie preia un rol de lider într-o companie, acestea fac adesea o combinație perfectă.

Cei care sunt capabili să împlinească pe deplin mentalitatea inginerească puternică au mai multe șanse să înțeleagă fiecare față a activității lor, găsindu-se capabili să-și utilizeze cunoștințele largi despre o companie pentru a lua decizii înțelepte pe termen lung pe baza valorilor companiei. Ei nu privesc doar o afacere ca o singură entitate, ci ca o mașinărie complexă în care fiecare componentă are o funcție și un scop specific care formează un motor mai mare.

Trăim într-o lume a sistemelor complexe

Acum mai mult ca niciodată, lumea noastră este dominată de sisteme complexe, care provoacă mintea umană. În mod efectiv este imposibil să fii investitor pe piața bursieră, de exemplu, în aceste zile, ai nevoie de instrumente pentru a înțelege toate informațiile care formează piața.

În mod similar, este destul de dificil să devii un bun profesionist în domeniul medical, dacă nu ești familiarizat cu diversele tehnologii medicale. Să trăiești într-o lume cu sisteme complexe își are avantajele și dezavantajele sale, dar este din ce în ce mai evident că inginerii sunt capabili să stăpânească această lume și să prospere în ea atunci când alții se luptă să își țină capul deasupra apei.

În viitorul apropiat, ghidurile de inginerie vor fi la fel de importante pentru bunăstarea viitoare a companiei precum este cercetarea de piață.

Citește și: Cele mai căutate domenii în care românii vor să lucreze

Fiind orientat la detalii și analitic, un inginer este excelent pentru a fi CEO, dar aceste calități nu sunt strict cele ale unui inginer; mulți care sunt îngrozitori de inginerie pot fi totuși profund analitici și pot prinde micile greșeli și detalii pe care alții le-au ratat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •