Firmele românești au cele mai mari probleme în a angaja IT-iști

Firmele romanesti au cele mai mari probleme in a angaja IT-isti

Firmele din România au cele mai mari dificultăți în a angaja specialiști în tehnologia informației și comunicații (IT&C), comparativ cu societățile din celelalte state ale Uniunii Europene, relevă cele mai recente statistici disponibile, publicate vineri de Eurostat.

În anul 2018, doar 3% dintre companiile din România au încercat să recruteze specialiști IT. Cu toate acestea, România este pe primul loc în UE în privința dificultăților întâmpinate de firme în recrutarea acestor specialiști.

Unui procent de 90% dintre firmele din România care au încercat să recruteze IT-iști le-a fost greu să-și ocupe posturile respective, conform datelor de la nivelul anului 2018.

De menționat că în România anumite categorii de specialiști IT beneficiază de scutire de impozit pe venit, începând cu anul 2004, în anumite condiții.

Ulterior, a fost extinsă lista categoriilor de beneficiari: programatori, administratori baze de date, analiști, ingineri de sisteme în informatică și de sisteme software și altele.

Din 2018, anul la care face referire statistica publicată acum de Eurostat, scutirea de impozit pe venitul IT-iștilor a fost erodată de ordonanța de urgență 79/2017, care prevedea scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •