Ce opțiuni are Microsoft pentru funcția de CEO

Ce opțiuni are Microsoft pentru funcția de CEO

După ce actualul CEO al Microsoft, Steve Ballmer, a anunțat la sfârșitul săptâmânii trecute că se va retrage din funcție, preocuparea principală a companiei este acum să găsească un înlocuitor.

Ce opțiuni are Microsoft pentru funcția de CEO

Decizia lui Ballmer este una surprinzătoare, în condițiile în care, Microsoft trece acum printr-o reorganizare care a început cu centralizarea unor funcții de marketing și finanțe.

Corespondentul CNBS în subiecte de tehnologie, Jon Fortt, a explicat pentru LinkedIn că Microsoft ar avea trei opțiuni: un prieten, un inamic sau un „membru al familiei”.

Varianta prietenului ar însemna practic întoarcerea unui fost executiv al Microsoft în funcția de CEO. Acest lucru înseamnă alegerea unei persoane din „ecosistemul” companiei Nokia, Intel sau HP. Un vechi angajat știe deja compania foarte bine, știe de ce are nevoie, ce competițe are. Este o strategie la care a apelat și Motorola.

Citește și CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer, și-a anunțat retragerea din funcție

O a doua opțiune ar fi alegerea unui executiv din partea unei companii rivale. Așa a făcut Yahoo! atunci când a cooptat-o pe Marissa Mayer de la Google. Jon Fortt spune că riscul în cazul alegeri unui CEO de acest tip ar fi acela că acesta ar putea pune prea mult accent pe remodelarea companiei.

Microsoft ar putea opta și pe promovarea „în familie” a unui angajat Microsoft . Apple a ales această variantă și l-a numit în 2011 pe Tim Cook (angajat al companiei din 1998) în funcția de CEO.

Avantajul variantei de promovare este aceea că angajatul cunoaște deja compania și cultura organizațională. Pe de altă parte, promovarea poate să stârnească tot felul de comparații care ar putea nemulțumi alți angajați și care i-ar putea determina să plece din companie.

Cu astfel de variante în față, ce ar trebui să aleagă Microsoft?

Fostul CEO al Google, Eric Schmidt, fostul executiv al Apple, Scott Forstall și fostul CEO al IBM, Sam Palmisano, sunt de părere că este puțin probabil ca Microsoft să meargă pe alegerea unui candidat dintr-o companie rivală. Cel mai probabil, va apela la foști specialiști care au mai lucrat pentru Microsoft.

Jon Fortt crede că o opțiune ar fi CEO-ul Nokia, Stephen Elop. Elop a contribuit în trecut la dezoltarea diviziei de business al Microsoft.

Fott consideră că Elop este un vizionar. În cadrul Nokia, Stephen a refuzat, spre exemplu, să mizeze pe sistemul de operare symbian. Deși a fost criticat pentru decizia luată, ea sa dovedit una corectă și de viitor.

Cert este că Microsoft are nevoie rapid de un nou CEO pe termen lung care să coordoneze compania într-o perioadă dificilă de schimbări.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •