Mircea Kivu, despre Black Friday: Românii n-au nevoie de crizǎ pentru a fi atraşi de ofertele promoţionale

Mircea Kivu, despre Black Friday: Românii n-au nevoie de crizǎ pentru a fi atraşi de ofertele promoţionale.

Black Friday va avea loc anul acesta pe 29 noiembrie. Fenomentul se află in Romania deja la a treia ediție, iar anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown,  69,8% din populaţie a declarat că a auzit de Black Friday (Vinerea Neagră).

Pentru a afla explicațiile care stau la baza fenomenului Black Friday, am stat de vorbă cu sociologul Mircea Kivu. Am aflat astfel, că, indiferent de situația economică, românii sunt atraşi de ofertele promoţionale și că în curând această zi ar putea deveni și la noi o obișnuință.

Cum credeți că vor percepe fenomenul Black Friday anul acesta românii?

Probabil, va începe sǎ facǎ parte din obişnuinţǎ. Consumatorii vor fi mai puţin surprinşi, vor începe sǎ-i priceapǎ înţelesul, iar unii dintre ei vor vorbi despre Vinerea Neagrǎ.

Cum credeți că a afectat criza comportamentul de consumator al românilor? Au fost atrași de reducerile făcute cu ocazia Black Friday?

Românii n-au nevoie de crizǎ pentru a fi atraşi de ofertele promoţionale. Iluzia cǎ “fac o afacere” cumpǎrând un lucru inutil la jumǎtate de preţ i-a stǎpânit şi înainte de 2008, iar comercianţii ştiu asta.

Care ar fi diferențele între cum văd americanii, de exemplu Black Friday, și cum văd românii acest fenomen?

Sǎ fim înţeleşi: despre cei 70% care auziserǎ acum un an despre “Black Friday” (cf. Daedalus Millward Bown) nimeni nu poate afirma cǎ şi ştiau despre ce-i vorba. Procentajul vorbitorilor de limbă englezǎ fiind în România mult mai mic, presupun cǎ jumǎtate dintre cei 70% au crezut cǎ e vorba despre vreun actor sau cântǎreţ de rap. Dintre cei care înţeleg engleza, probabil cǎ cei mai mulţi cred cǎ Black Friday e ziua în care a cǎzut bursa din New York.

În ţǎrile în care evenimentul se desfǎşoarǎ de mulţi ani, unii consumatori îşi planificǎ cumpǎrǎturile în funcţie de el: am nevoie de un televizor nou? aştept pânǎ la data respectivǎ ca sǎ-l cumpǎr la un preţ mai bun. Se pare cǎ mulţi americani îşi iau o zi liberǎ pentru a putea profita din plin de “beneficiile” oferite.