Momente și schițe de evoluție economică

Momente si schite de evolutie economica

România, economie, creștere, 2017. Guvern, creștere salarii și pensii. Scădere investiții publice. Comisie Europeană, revizuire negativă creștere 2018. Guvern, comunicare către populație, creștere fără precedent. Creștere importuri. Populație, creștere consum. Banca Națională, limită grad îndatorare populație. Indice ROBOR creștere. Creștere prețuri și dobânzi. Depreciere leu, curs de schimb volatil. Intervenție repetată BNR. Lipsa forță de muncă, productivitate scăzută, creștere costuri, companii pesimiste. Cam asta este schița evoluției economice în România ultimilor 2 ani.

Dincolo de carnavalesc, interpretare, nuanțe, afinități ideologice și frământări sociale, decidenții companiilor din România au fost întrebați ce preconizează să se întâmple în 2018. Părerea lor, exprimată în a doua parte a anului, a fost sintetizată în studiul Evoluția afacerilor din România 2018, realizat de compania Valoria. Indicatorii despre care directorii generali au fost întrebați privesc evoluția cifrei de afaceri, profitului, investițiilor, numărului de angajați, salariilor și principalelor provocări și oportunități.

Momente si schite de evolutie economica_RO

Afaceri pe creștere în 2018

La cercetarea realizată în a doua parte a anului, 12% dintre directorii generali, față de 8% anterior, spun că vor avea o creștere a cifrei de afaceri a companiei de peste 30%. Crește de asemenea de la 7% la 16% procentul directorilor generali care se așteaptă la o scădere a cifrei de afaceri a companiei lor în acest an. Totuși, cei mai mulți directori generali (26%-27%), atât în prima parte cât și în a doua parte a anului preconizează cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%.

Profitul se conservă sau scade

Previziunile privind evoluția profitului din a doua jumătate a anului 2018 sunt mai pesimiste decât cele de la începutul anului. Deși 20% dintre directorii generali (față de 13% anterior) se așteaptă ca profitul lor să crească cu 10%-20% în acest an, vedem scăderi de 14pp și 2pp pe palierele 1%-5% și 5%-10%. De asemenea crește de la 9% la 19% procentul directorilor generali care spun că profitul companiilor pe care le conduc va fi mai mic în acest an față de anul trecut.

Investițiile se reduc sau se amână

Conform rezultatelor cercetării, în al doilea semestru din 2018, 29% dintre directorii generali spun că nu vor crește investițiile, față de 27% în primul semestru. Chiar dacă 48% dintre decidenți vor să își crească investițiile cu 1%-10% față de 37% anterior, doar 11% dintre companii spun că vor crește investițiile cu 10% până la peste 20% în semestrul al doilea din 2018, comparativ cu 19% la începutul anului, și încă mai puțini (7%) vor crește investițiile peste 30% în semestrul al doilea, comparativ cu 11% în primul semetru.

Citește și Peste 1 milion de români apți de muncă nu sunt implicați în nici un fel de activitate economică

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •