Peste 1 milion de români apți de muncă nu sunt implicați în nici un fel de activitate economică

Peste 1 milion de romani apti de munca nu sunt implicati in niciun fel de activitate economica

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că obiectivele pe termen lung de creștere economică ale României pot fi afectate din cauza deficitului de forță de muncă, care, în absența unor măsuri specifice în acest sens, se va adânci, în câțiva ani.

Pentru a dimensiona problema și a identifica posibile surse ale acesteia, dar mai ales pentru a propune soluții viabile, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, CDR a solicitat o analiză a pieței muncii. 

Conform studiului „Barometrul forței de muncă”, realizat de către PwC România pentru CDR, România este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii (peste 34%) fiind depășită doar de Italia și Croația. Dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație, există peste un milion de persoane de vârstă activă care oficial nu sunt implicate în nici un fel de activitate economică, iar numărul de șomeri înregistrați este de aproximativ 400.000 persoane. Pe de altă parte, prognozele oficiale pentru următorii trei ani privind legătura dintre  piața muncii și creșterea PIB-ului, estimează un necesar de angajați de aproximativ un milion de persoane.

Peste 1 milion de romani apti de munca nu sunt implicati in niciun fel de activitate economica -2

De asemenea, analiza relevă discrepanțe între județele din țară, existând unele care prosperă din punct de vedere economic, dar nu mai au forța de muncă disponibilă, precum și județe cu număr mare de persoane care nu lucrează. Mai mult, județe din ambele extreme există în aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide posibilitatea unor soluții la nivel regional.

Într-un context demografic marcat de îmbătrânirea populației și migrația masivă, fenomene deja bine cunoscute, barometrul propune un set de măsuri, urmând exemple de bune practici din alte țări, care să diminueze decalajul pe termen scurt prin integrarea în piața muncii a unui procent cât mai mare din populația inactivă, inclusiv încadrarea parțială a pensionarilor sau a tinerilor care studiază, respectiv să permită acoperirea temporară a deficitului cu resurse externe. 

Citește și Angajatorii sunt dispuși să aibă în vedere salarii cu până la 15% mai mari pentru atragerea talentelor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •