Dacă până acum doi ani, angajații marilor firme participau la training-uri open, în prezent, corporațiile se concentrează pe training-uri personalizate, care să vină în întâmpinarea problemelor specifice.
Acest trend este foarte vizibil mai ales în industria automotive, care a avut o creștere spectaculoasă în 2014 față de 2013 în ceea ce privește investițiile în dezvoltarea profesională a angajaților. Astfel, în 2014, HPDI, companie de consultanță în domeniul resurselor umane, a înregistrat o creștere de peste 150% pe această industrie. În acest sens, am discutat cu Petru Păcuraru, Managing Partner Human Performance Development International, pentru a afla cum rezolvă companiile din piața automotive probleme precum fluctuația angajaților sau lipsa de comunicare.
”Clienții noștri nu își doresc doar un simplu training sau un team building, vor o soluție complexă pentru problemele pe care le întâmpina angajații, fie că vorbim de fluctuații de personal, de probleme de comunicare în cadrul unui departament sau de dezvoltarea inteligenței emoționale. În urma trainingurilor, întotdeauna există cel puțin două-trei întâlniri de follow-up pentru a urmări progresul angajatilor”, declară Petru Păcuraru, Managing Partner Human Performance Development International.
Petru Păcuraru a adăugat că au dezvoltat programe de coaching, consultanță strategică, traininguri personalizate și team building-uri la care au participat peste 4600 de persoane, de la multinaționale precum Pirelli, Honeywell, Continental, Yazaki sau Hella.
În acest context, trainerul a devenit consultant cu rolul de a oferi soluții pentru creșterea performanței, de a oferi instrumente pentru monitorizarea rezultatelor, dar, cel mai important, de a ajuta companiile să implementeze în mod practic soluțiile identificate împreună. Programe pot dura până la 6 luni, iar trainerii sunt alături de client în toată această perioadă.
Companiile au nevoie de lideri care să spargă tiparele
În 2014, HPDI a avut multe programe de leadership pentru oameni din top management deoarece a sesizat nevoia companiilor de a avea lideri care să-și clarifice direcția de acțiune și să spargă tiparele. Pe lângă cursurile de leadership, au urmat cele de change management, vitale pentru a deschide echipă către schimbare, foarte importante pentru departamentele care urmau să se reorganizeze, care urmau un proces de schimbare a procedurilor interne de lucru.
„Dacă acum doi ani companiile încercau să facă față efectelor crizei prin traininguri de Time Management sau Stress Management, în prezent, am observat o schimbare a viziunii asupra situației actuale. Pe scurt, sunt nevoite să facă schimbări consistente pentru a rămâne competitive”, explică Petru Păcuraru.
În căutare de adrenalină și provocări
În ceea ce privește piața de team building, aceasta a fost și mai efervescentă, am avut creșteri la fel de spectaculoase față de 2013: peste 40 de team buildinguri organizate în industria automotive, cu peste 4000 de persoane participante.
„Care au fost obiectivele unui teambuilding? O întrebare dificilă, pentru că depinde de la caz la caz. Bineînțeles că scopul general este construirea unei echipe sau eficientizarea ei. Fiecare client în parte are propriile obiective. Așadar, pentru fiecare am gândit alte programe. Astfel, de-a lungul anului, am efectuat peste 70 de activități diferite, de la Hunger Games, Game of Thrones, competiții de dans, până la Tomb Raider și Potirul Dacic. În general, companiile au preferat activitățile pline de adrenalină în care participanții și-au depășit limitele și au descoperit că doar în echipă pot învinge chiar și cele mai mari provocări”, susține reprezentantul HPDI.
În 2007-2008, piața de training, dar și de team building și tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală și profesională a angajaților, a atins un apogeu, mai ales în cazul multinaționalelor. Pe atunci, erau bugete imense care se alocau destul de ușor fără o monitorizare a corelației investiție a productivitate. În ultimii trei-patru ani, criza economică a schimbat și această piață. Atât IMM-urile cât și corporațiile sunt mult mai orientate către rezultate, către productivitate, în urma investiilor în oameni.
Despre HPDI
Înființată în 2001, în București, Human Performance Development International (HPDI) este o companie specializată în furnizarea de soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane prin training, coaching și team building. La un an de la înființare, HPDI devine reprezentantul exclusiv în România al lui Jim Bagnola, unul dintre cei mai cunoscuți speakeri internaționali și trainer NASA, Secret Service, US Air Force sau NATO.
De-a lungul timpului, HPDI a oferit traininguri de Managementul Schimbării, Obiectivelor, Stresului, Inteligență Emoțională, Comunicare Asertivă, Public Speaking, Tehnici de Prezentare, Performanta prin inovație, Managementul Oamenilor și Leadership Autentic pentru mai mult de 100 de companii importante, precum Raiffeisen Bank, Pirelli, Continental Automotive, Hilton, Toyota Material Handling, Frigoglass sau Hella Automotive.
În 2014, divizia de team building a HPDI a avut aproximativ 4.000 de participanți, înregistrând o creștere semnificativă față de anii precedenți. De asemenea, HPDI a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 400.000 de euro, dublu față de anul precedent, iar pentru 2015 estimează o creștere a acesteia până la valoarea de 500.000 de euro. În prezent, HPDI are birouri în București, Timișoara și Arad, unul dintre principalele obiective ale companiei fiind extinderea pe plan internațional a serviciilor oferite.
(Foto: HPDI)