Studiu de caz: “Zona mea, zona Mega Image”

Studiu de caz: “Zona mea, zona Mega Image”

Recent, a avut loc la București, în organizarea BusinessMark, conferința intitulată “HR Business Strategist 2016”. Dedicat strategilor din departamentele de resurse umane, evenimentul a pus în discuție provocările din zona de HR, dar și modul în care se pot construi strategii menite să genereze productivitate, cooperare, profesionalism și eficiență.

Discuțiile din cadrul HR Business Strategist 2016 s-au derulat pe patru direcții: Business & HR Strategy, Workplace, Leadership and people management și Employer branding. În continuare, vă voi reda câteva dintre ideile desprinse din prezentările celei de-a doua zile de conferință, axată pe brand de angajator, atragerea de talente, comunicarea externă și cea internă, cultura organizațională.

Mai precis, mă voi referi în continuare la studiul de caz prezentat de către Ileana Alexandru, HR Director, Mega Image, în cadrul evenimentului: “Zona mea, zona Mega Image”.

Proiectul a plecat de la rezultatele unor sondaje (AES, NPS, focus grupuri etc.), realizate la nivel intern, în cadrul organizației care număra la acel moment (2015) 9.000 de oameni, de unde a reieșit un nivel mare de atasament față de brand, cu mențiunea că, totuși, compania era percepută ca “intimidantă, deci rece”.

În plus, pe plan extern, se afla în plină desfășurare campania “Eu sunt Mega”, adresată targetului retailerului, cu un profil peste cel al angajaților din magazine, campanie în care aceștia nu se regăseau.

Obiectivele programului s-au stabilit în funcție de aceste discrepanțe și, evident, că departamentului de resurse umane i-a revenit misiunea de a găsi soluții și de a le implementa.

Primul pas a fost acela de a stabili un parteneriat cu departamentul de marketing, pe tot parcursul proiectului, element esențial pentru desfășurarea acestuia. A mai fost cooptată în proiect și o agenție de publicitate, pentru partea vizuală și identitară a campaniei.

Sub conducerea Ilenei Alexandru, echipa de proiect a stabilit, apoi, noua premisă de lucru, anume aceea că angajatul este, la rândul său, client pentru companie. De aici, a decurs ideea că trebuie acționat în direcția creșterii valorii brandului Mega Image în viața angajatului Mega Image.

Concret, s-a găsit o formula prin care angajații să aibă acces la produsele din magazin, printr-un card de reduceri la produsele marcă proprie, și s-a creat o comunitate a angajaților, numită “Zona mea”, în care aceștia să poată împărtăși aceleași valori cu ale brandului.

Odată generate aceste noi facilități, s-au folosit toate canalele interne de comunicare (newsletter, Mega TV etc.) pentru a asigura accesul tuturor angajaților la informații.

Proiectul s-a finalizat, dar rezultatele nu sunt încă centralizate, cu excepția indicatorului “încrederea angajaților în produsele și serviciile oferite de către companie”, care a crescut cu un punct.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •