Ce este COSME și cum pot beneficia IMM-urile de un program de sprijin în valoare de 2,3 miliarde de euro?

COSME, programul european pentru competitivitatea IMM-urilor

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) reprezintă coloana vertebrală a economiei europene, furnizând 85 % din totalul noilor locuri de muncă. Comisia Europeană își propune să promoveze antreprenoriatul și să îmbunătățească mediul de afaceri pentru IMM-uri, pentru a le permite acestora să își realizeze pe deplin potențialul în economia globalizată de astăzi.

Programul COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) va fi operațional în perioada 2014 – 2020 și are un buget total de 2,3 miliarde de euro. A fost dezvoltat ca un program de granturi pentru a oferi finanțare directă întreprinderilor mici și mijlocii.

Deși este deja la jumătatea perioadei de activitate, se pare că în România nu este foarte cunoscut. Cel puțin asta a fost concluzia în urma unei dezbateri organizate de către BusinessMark. Conferința RO-Product a reunit peste o stuă de experți din zona de producție, care s-au adunat pentru a dezbate abordări concrete, aplicabile și replicabile, la problemele cu care se confruntă industria, bune practici și metode de valorificare a oportunităților. Cei mai mulți dintre participanți au fost surprinși când au aflat despre existența unui program cu finanțare și sprijin european destinat IMM-urilor. Așa că ne-am gândit că ar fi util să venim cu o prezentare a acestuia și câteva resurse utile pentru antreprenori.

COSME facilitează accesul întreprinderilor la piețele externe. Oamenii de afaceri vor primi analize și sfaturi profesionale, vor sprijini activitățile de export – import și vor ajuta la extinderea relațiilor comerciale și economice. Componenta educațională a programului include schimbul de experiență și schimbul de informații, inclusiv programul „Erasmus pentru tinerii antreprenori”, diverse conferințe industriale, cursuri de formare, seminarii, programe de schimb și stagii. COSME va sprijini IMM-urile în următoarele domenii:
• facilitarea accesului la finanțare (61%);
• sprijinirea internaționalizării și a accesului la piețe (23%);
• crearea unui mediu favorabil competitivității (13%);
• promovarea culturii antreprenoriale (3%).

Programul pune în aplicare inițiativa în favoarea întreprinderilor mici, reflectând voința politică a Comisiei de a recunoaște rolul central pe care îl dețin IMM-urile în cadrul economiei UE.

Accesul la finanțare

COSME își propune să faciliteze accesul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la finanțare în toate etapele ciclului lor de viață – creare, extindere sau transfer de business. Datorită sprijinului UE, întreprinderile au acces mai ușor la garanții, împrumuturi și capital propriu. Instrumentele financiare ale Uniunii Europene sunt canalizate prin intermediul instituțiilor financiare locale din țările UE. Pentru a găsi o instituție financiară în România, vizitați portalul Access to Finance.

Accesul la piețe

COSME ajută întreprinderile să acceseze piețele din UE și dincolo de acestea. Finanțează rețeaua Enterprise Europe Network, care ajută IMM-urile să găsească parteneri de afaceri și tehnologici și să înțeleagă legislația UE. Platforma Your Europe Business oferă informații practice despre desfășurarea afacerilor în Europa. De asemenea, programul COSME finanțează o serie de birouri de asistență pentru IMM-uri, în ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală.

Sprijinirea antreprenorilor

COSME sprijină antreprenorii prin consolidarea educației antreprenoriale, mentorat, îndrumare și alte servicii de sprijin. Acțiunile sprijină grupuri specifice care pot întâmpina dificultăți în a-și atinge întregul potențial, cum ar fi tinerii, femeile și antreprenorii seniori. Programul urmărește, de asemenea, să ajute business-urile să acceseze oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.

Îmbunătățirea condițiilor de afaceri

COSME își propune să reducă sarcina administrativă și reglementară pentru IMM-uri prin crearea unui mediu favorabil afacerilor. De asemenea, acest program sprijină afacerile să fie competitive, încurajându-le să adopte noi modele de business și practici inovatoare. Acest lucru completează acțiunile din zone cu potențial de creștere ridicat, cum ar fi sectorul turismului.

Apelurile curente în cadrul COSME le puteți găsi aici.