Cele mai avantajoase tipuri de contracte de muncă, pentru angajatori

În funcție de industria în care sunt folosite, anumite tipuri de contracte de muncă pot fi avantajoase atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace, o companie din domeniul externalizării și consultanței de afaceri, a susținut că reprezentanții Accace au putut identifica exact care sunt tipurile de contracte de muncă avantajoase pentru companii, în funcție de industria în care sunt folosite. Mai mult decât atât, Maria Cojocariu a spus că au găsit soluții pentru că aceste contracte de muncă să fie folosite și aplicate de companii respectând prevederile legale și nevoile angajaților în egală măsură.

Companiile cu activitate de producție

Aceste companii sunt sfătuite de către Accace să opteze pentru colaborarea prin contract de muncă pe perioadă determinată, cu programe de muncă în sistem de ture. Această formă de colaborare permite corelarea numărului de personal cu dinamică sezonieră a activității.

Unul dintre beneficiile aduse pentru anagajat de către acest tip de colaborare este însuși programul în ture, de exemplu 12 ore lucrate după care urmează 24 de ore libere. Acesta da oportunitatea individului de a investi timp și în alte proiecte personale sau chiar într-un al doilea loc de muncă cu fracțiune de normă.

Companiile din retail

Similare cu industria producătoare sunt companiile din retail, unde dinamică activității este stabilită mai degrabă de lansări de colecții, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade tradiționale de cumpărături, precum Paștele, Ziua Copilului, Crăciunul sau 1 Martie.

În retail, specialiștii Accace recomandă companiilor de profil să opteze pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, cu timp parțial, cu fracțiune de normă de 4 sau 6 ore. Această formă de colaborare permite atât companiilor, cât și angajaților, să își organizeze activitățile astfel încât să acopere nevoile ambelor părți, data fiind dinamică activității și media de vârstă a angajaților din industrie.

”Având în vedere că intervalul de vârstă predominant al angajaților din companiile de retail este de 18 – 28 ani, iar o mare majoritate dintre aceștia sunt încă studenți, masteranzi sau au diverse cursuri în desfășurare simultan cu serviciul, una din nevoile principale ale acestora este flexibilitatea programului. Prin colaborarea în bază unui contract de muncă cu timp parțial în industria de retail, acest lucru poate fi foarte ușor obținut”, a mai adăugat Maria Cojocariu.

Companiile IT

În ceea ce privește companiile IT care doresc să rămână atractive pe piață muncii, Accace susține că angajatorii trebuie să ia în considerare faptul că programul de muncă de tipul ,”flexi-time” sau muncă la domiciliu se număra printre nevoile actualilor candidați ce doresc să profeseze în industria de profil.

”Industria IT este de departe cea mai creativă când vine vorba de opțiunile programului de muncă pentru angajați iar majoritatea companiilor optează pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, echivalentă cu perioadă proiectului pe care îl desfășoară, în care înserează posibilitatea că angajații să beneficieze de un program flexibil (flexi-time) sau muncă de acasă (home-office). Aceste două concepte sunt identificate de noi că fiind obligatorii în politică colaborării angajatorilor din IT cu prezența generație de candidați”, a încheiat Maria Cojocariu.

 

Citește și: Cerințele legale și capcanele din contractul de muncă

Citește și: Contractul de muncă încheiat pe perioadă determinată poate fi prelungit sau nu prin act adițional?

(Foto: Western Area Power/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •