Cum să-ţi alegi avocatul potrivit?

Cum să-ţi alegi avocatul potrivit?

Ştim cu toţii că, mai devreme sau mai târziu, orice companie are nevoie de consultanţă juridică sau reprezentare specializată. Alegerea unui avocat, a unui cabinet sau a unei societăţi de avocatură depinde de o serie de factori pe care îi enumăr în rândurile acestui articol.

Alegerea avocatului sau a societăţii de avocatură potrivite poate fi foarte simplă dacă ştiţi unde şi ce anume să căutaţi. Fie că sunteţi consilier juridic într-o companie, fie manager sau administrator, vă puteţi folosi de o serie de criterii şi puteţi urma paşi care să vă ajute în alegerea celui mai potrivit avocat. Cu toate că nevoile pot varia, iar piaţa avocaturii de business din România a evoluat mult, am evitat să diferenţiez companiile mici de companiile mai mari şi am ales să generalizez.
Primul pas în alegerea unui furnizor de servicii juridice – extrem de important pentru buna evoluţie sau adaptare a companiei dumneavoastră la solicitările mediului (includ aici şi perioadele nefaste) – este să evaluaţi cât mai bine şi mai repede nevoile şi resursele pe care le aveţi.

Bugetul alocat

Bugetul pe care vă propuneţi să-l alocaţi acestui tip de servicii este foarte important, aşa că este primul pe care îl specific. Chiar dacă societăţile de avocatură se feresc să spună prea multe despre modelele de taxare pe care le folosesc, puteţi găsi unele informaţii utile pe internet. Societăţile de avocatură mari sunt citate în articolele publicate sau transmit în comunicate de presă că plaja onorariilor orare pe care le practică porneşte de la 100 euro şi poate ajunge la 400 euro, în funcţie de nivelul de pregătire pe care îl are avocatul şi gradul de dificultate al chestiunii în discuţie.
Atunci când veţi ajunge să discutaţi despre această parte, veţi şti exact ce onorarii sau ce modalitate de taxare practică avocatul sau societatea de avocatură şi în ce fel veţi putea onora plăţile.

Starea afacerii sau a companiei

Atunci când vă aflaţi în căutarea unui furnizor de servicii avocaţiale, la fel de importantă este şi etapa din evoluţia companiei dumneavoastră. Dacă vorbim despre un start-up, atunci ar fi bine să vă informaţi cu privire la acele societăţi de avocatură care au programe speciale adresate companiilor la început de drum. Este modul lor de a încuraja noile afaceri. Aşadar, chiar dacă poate nu vă gândiţi, un start-up poate avea parte de avocaţi specializaţi şi, totodată (re)cunoscuţi.
Dacă vorbim despre o companie mică, atunci vă puteţi gândi să îi alegeţi pe acei avocaţi pe măsură, eventual pe cei foarte specializaţi în domeniul în care vă desfăşuraţi activitatea.
Companiile mijlocii şi mari se adresează deseori acelor societăţi cu renume în anumite domenii de practică ce le sunt necesare sau care au echipe potrivite proiectelor ample.
Este de preferat să vă gândiţi în ce măsură aveţi nevoie de o societate de avocatură multinaţională, lider în domeniu şi cu un număr foarte mare de avocaţi asociaţi. Aşa cum probabil vă daţi seama, acestea nu deţin monopolul avocaţilor specializaţi sau experimentaţi.

Domeniul de activitate

Industria în care vă desfăşuraţi activitatea şi domeniul / domeniile de practică în care doriţi să primiţi consultanţă reprezintă un alt criteriu esenţial de selecţie. Deja am pomenit despre domeniul de activitate şi domeniile de practică în care avocaţii pe care îi alegeţi pot fi mai bine pregătiţi sau cu experienţă bogată. Cred că este important să alegeţi în funcţie de specializare, de experienţă şi, de ce nu, de notorietate.
Surse de informare
Puteţi afla mai multe despre avocaţi consultând:
• directoarele internaţionale: PLC Which Lawyer, Chambers&Partners şi Legal 500. Acestea evaluează în mod obiectiv şi independent societăţile de avocatură importante, care au o practică recunoscută. Metodologia de analiză se bazează în special pe recomandările clienţilor acestora şi pe interviurile cu avocaţii coordonatori de proiecte şi departamente;
• publicaţii dedicate – online sau tipărite, acestea pot fi extrem de interesante chiar şi pentru cei care nu fac parte din branşa avocaţilor. Luaţi, însă, în considerare că unele publicaţii sunt scrise de către avocaţi, despre şi pentru colegii lor de breaslă. Veţi descoperi şi publicaţii dedicate celor care vor să fie la curent cu informaţiile legate de piaţa serviciilor avocaţiale. Se vor dovedi extrem de utile în unele situaţii;
• website-urile societăţilor de avocatură sunt luate în serios de către cele mai multe societăţi de avocatură sau avocaţi care se respectă. Aşadar, uitaţi-vă la descrierile echipelor, ale avocaţilor parteneri, la listele de proiecte şi clienţii pe care îi menţionează. Fiţi siguri că veţi găsi date de contact.

Metodele alternative de soluţionare

În cazul unei eventuale situaţii litigioase, luaţi în calcul metodele alternative de soluţionare. Cereţi detalii avocatului cu care staţi de vorbă şi căutaţi cea mai bună soluţie pentru ca situaţia în care vă aflaţi să îşi găsească rezolvarea. Procedurile arbitrale reprezintă o formă de justiţie privată care oferă părţilor avantaje pe care acestea nu le regăsesc în justiţia statală. Arbitrajul oferă confidenţialitate, un mai mare grad de flexibilitate şi rapiditate a procedurii, o expertiză specializată a arbitrilor – toate fiind esenţiale în soluționarea diferendelor din mediul de afaceri.

Afinităţile şi recomandările

O chestiune extrem de importantă, care poate să fie puternic diferenţiatoare, este modalitatea în care vă doriţi să lucraţi cu avocatul sau societatea de avocatură pe care o alegeţi. Chiar dacă pare un pic forţat, putem spune că societăţile de avocatură au personalitate, trăsături specifice şi, implicit, modalităţi diferite de a-şi trata clienţii. Odată ce aţi definit bine felul în care vă doriţi să fie avocatul sau societatea cu care veţi lucra, este momentul să cereţi şi câteva păreri de la cei în care aveţi încredere.
La începutul anului, am făcut un studiu printre consilieri juridici şi directori de companii, unele mai mici, altele mai mari. Le-am pus câteva întrebări despre sursele de informare la care ar apela pentru a-şi alege un avocat sau o societatea de avocatură. Detaşat, pe primul loc au menţionat sfatul unor cunoscuţi şi informarea prin viu grai, adică acel „word of mouth”. Chiar dacă are cel mai mare grad de subiectivitate, constituie modul de informare la care apelăm adesea când ne căutăm cel mai potrivit furnizor de servicii.
Cu siguranţă, paşii, criteriile de selecţie şi sursele de informare descrise aici pot fi în egală măsură utile şi nu se exclud reciproc, aşa că depinde de dumneavoastră să decideţi cum vă este mai la îndemână să faceţi alegerea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •