Mihaela Mitroi, PwC: Veţi vedea tot mai multe formulare de completat

Mihaela Mitroi: România a făcut progrese în clasamentul Paying Taxes

BusinessMark a organizat cea de-a cincea ediție a Tax & Finance Forum, eveniment care a avut loc pe 12 și 13 mai 2016, la București, Hotel Radisson Blu.

Forumul a reunit reprezentanţi ai Ministerului Finanțelor, ai celor mai mari companii de consultanță și experți financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piața românească.

Invitații primei sesiuni de discuții au fost: Mihail Ionescu, Senior Tax Consultant, EY România, Ciprian Gavriliu, Director, Departamentul Servicii Fiscale, Prețuri de Transfer, Deloitte România , Mitel Spătaru, Tax Manager, FINEXPERT și Alina Predescu, Senior Manager, Global Mobility Services, KPMG România. Sesiunea a fost moderată de Mihaela Mitroi, Partener PwC Romania, Coordonator al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Vicepreședinte, CCF.

Ciprian Gavriliu, Director, Departamentul Servicii Fiscale, Prețuri de Transfer, Deloitte România, a vorbit despre modificările aduse în acest an în sectorul preţurilor de tranfer în România.

”Principiul valorii de piaţă înseamnă ca tranzacţiile cu părţi afiliate trebuie să fie realizate în aceleaşi condiţii ca şi cum ar fi realizate între două companii independente. Sunt notorii deja diverse cazuri ale unor companii foarte cunoscute care au probleme cu autorităţile europene în ceea ce priveşte preţurile de transfer. Nu înseamnă că UE a venit cu concluziile şi a cerut rezolvarea situaţiei. Sunt companii, cum ar fi Starbucks, care au dat în judecată CE şi sunt nişte spete interesante care demonstrează că autoritatea europeană este atentă şi la preţurile de transfer. De asemenea, o atenţie sporită este acordată şi preţurilor de transfer pe care le implica activitatea ONG-urilor”, a explicat Ciprian Gavriliu.

Potrivit acestuia, în 2015 s-au făcut ajustari de preţuri de 150 de ori mai mari decât cele făcute în 2012 de autorităţile din România.

”În cazul unui contract cu o persoană fizică va trebui să trecem printr-o serie de teste pentru a afla dacă aceasta este dependentă sau independentă, sau activitatea intră în categoria veniturilor din alte surse. Această ultimă fază este un fel de „ţara nimănui” pentru că legiuitorul nu o reglementează foarte clar. Şi atunci apar diverse întrebări: înregistrarea fiscală este o opţiune sau o obligaţie? Recurența activităţilor se analizează din perspectiva persoanelor prestatoare sau a plătitorului de venit? Întrebarea noastră este de ce autoritățile au adus această categorie la această activitate? Lucrurile nu sunt deloc simple şi sper să le aducă la lumina până la finalul anului. Impresia mea este ca în loc să clarifice situaţia, autorităţile au dus lucrurile la nivelul anterior anului 2010, când ştim cu toţii ce s-a întâmplat cu renumită Ordonanţa 58, care a generat cozi imense şi multe alte probleme”, a afirmat Mitel Spătaru, Tax Manager, FINEXPERT.

Citeşte şi România are printre cele mai mari taxe din Europa la salarii