Sectorul cu cele mai mari tranzacţii de fuziuni şi achiziţii din CSE în 2015

650 de euro pe luna, salariul mediu net din industria auto. Jumatate fata de tara din regiune cu cele mai mari salarii

Piața de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Sud-Est a înregistrat o creștere de 12% în 2015, comparativ cu 2014, valoarea totală estimată a tranzacţiilor încheiate atingând 43,1 miliarde de USD, conform studiului EY CSE M&A Barometer 2015. Pe fondul unei ușoare scăderi a numărului de tranzacții, această creștere a fost susținută de o mărire a valorii medii a tranzacțiilor.

Sectoarele în care s-au realizat, în medie, cele mai mari tranzacţii sunt sectorul de bancar şi al serviciilor financiare, cu tranzacţii în medie de aproximativ  213 milioane de USD, transport și logistică cu tranzacţii în medie de aproximativ 107 milioane de USD și sectorul telecom şi media, cu tranzacţii în medie de aproximativ  83 milioane de USD. Sectorul bancar și al serviciilor financiare este cel în care s-a înregistrat cea mai mare tranzacție din regiune, preluarea Finansbank de către Qatar National Bank pentru 2,940 milioane de USD.

În termeni de valoare a tranzacțiilor, achiziția de către grupul Italian UniCredit a pachetului de 45% din acțiunile deținute de Ion Țiriac la UniCredit Țiriac Bank, pentru aproximativ 771 milioane USD, se plasează pe locul cinci în top 10 tranzacții din regiune.

Citeşte şi EY: Piața de fuziuni şi achiziţii din România a crescut cu peste 23% în 2015

În ceea ce privește dimensiunea piețelor locale de fuziuni și achiziții, Turcia s-a clasat pe primul loc, cu o valoare estimată la 10,8 miliarde USD, urmată de Polonia (7,6 miliarde USD) şi Cehia (7,2 miliarde USD). Serbia a înregistrat cea mai mare rată de creştere a pieței locale din regiune în 2015 (de 314,9%), la 0,9 miliarde USD faţă de 0,2 miliarde USD în 2014. România s-a situat pe locul al treilea, cu o valoare totală estimată a pieței de fuziuni și achiziții la 3,65 miliarde de USD.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •