Ministrul Fondurilor Europene: Sper ca în acest an să fie demarată construcția metroului Gara de Nord – Otopeni

Ministrul Fondurilor Europene: Sper ca în acest an să fie demarată construcția metroului Gara de Nord - Otopeni

”Implementarea unor programe cu fonduri europene înseamnă un efort comun al întregii societăți și nu numai al unui minister sau al unei companii. Fondurile europene sunt un catalizator foarte important care au generat dezvoltări importante în alte țări. Sper ca și noi să facem acest pas și să le implementăm cu mai mult success”, a declarat Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul celei de a II-a ediții a conferinței “Fondurile  europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020 ”, organizată de BusinessMark.

Potrivit Ministrul Fondurilor Europene, pentru perioada 2007-2015 se fac în prezent peste 4.000 de plăți.

”Pe lângă finalizarea programelor 2007-2013-2015 am încercat să simplificăm regulile și să evităm problemele întâmpinate. Încercăm ca până în 2017 să găsim noi proiecte cu impact important asupra dezvoltării economice”, a completat Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acesteia, în ultimii câțiva ani, peste 10% din creșterea economică s-a datorat fondurilor europene. De asemenea, investițiile în economie, creșterea salariilor, creșterea consumului sunt domenii influențate de proiectele realizate cu fonduri europene.

”O mare noutate față de perioada anterioară este că folosim un sistem IT cat mai simplu și modern în colaborarea cu utilizatorii. S-a început elaborarea unui astfel de sistem unic de comunicare cu utilizatorii. Modulele importante au fost implementate deja și pot fi folosite pentru depunerea de proiecte. Știm că proiectele publice mari merg mult mai greu, cum ar fi cele de infrastructură. Cele private au avut mare succes și au fost încheiate bine aproape toate. De aceea trebuie să încurajăm această tendință”, a precizat Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul și-a exprimat speranța ca în acest an să fie demarată construcția metroului care leagă Gara de Nord de  Otopeni. Ruta va avea 14 km și mai multe stații.

”Avem peste 3,5 miliarde de euro pe care trebuie să le folosim pentru proiectele fazate care se întind pe perioada anterioară de finanțare și pe cea din prezent. Sigur că puteam folosi acești bani pentru proiecte noi, dar a fost o soluție de urgență de a continua proiectele importante”, a completat Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene.