Provocările și riscurile globale în 2019

Provocarile si riscurile globale 2019_RO - 2

Anul 2019 a început cu România la conducerea Consiliului UE – poziție privilegiată din care să influențeze evoluția evenimentelor următorilor ani la nivel european dar și global. Anvergura rolului obligă la o anvergură a misiunii. Articularea punctelor de vedere și a direcțiilor de acțiune trebuie să țină seama de provocările și riscurile globale.

An de an provocările și riscurile globale sunt discutate cu principalii lideri ai lumii la World Economic Forum de la Davos. De la nivelul acestui rol, România era necesar să fie parte din aceste discuții prin reprezentații ei. Portativul amplu al discuțiilor cu privire la cele mai mari provocări globale, solicită interlocutori calificați. Numai că spectrul tematicii nu pare să intre în culoarele de atenție ale puterii locale.

Tocmai de aceea subiectele discutate sunt cu atât mai importante cu cât sunt foarte puțin cunoscute, iar impactul lor ne conține. Așadar cele mai mari provocările globale discutate sunt:

1.     Vulnerabilitățile economice

Confruntările economice majore dintre principalele puteri ale lumii și erodarea înțelegerilor și regulilor comerciale conduc la creșterea fragilităților macroeconomice. Efectele acestor confruntări se regăsesc în decelerarea creșterii estimate de FMI în următorii ani de la 2,4% în 2018 la 1,5% în 2022 pentru economiile europene și a Chinei de la 6,6% în 2018 la 5,8% în 2022. Nivelul ridicat de îndatorare globală de 225% din produsul global brut este o altă sursă de îngrijorare. În acest moment 45% dintre țările cu venituri scăzute sunt expuse riscului de îndatorare excesivă. Decalajul în creștere dintre țările sărace și cele bogate prezintă riscul inegalității tot mai mari dintre acestea.

2.     Tensiunile geopolitice

Tensiunile diplomatice dintre principalele puteri au îmbrăcat forma unor mesaje tot mai contondente și a unor măsuri economice punitive. Riscul unor confruntări în plan politic este una din preocupările identificate la World Economic Forum. Instabilitatea relațiilor China-SUA demonstrează nu doar o punere în discuție a echilibrului de putere mondială dar și infirmarea ipotezei că lumea va adera la normele și valorile occidentale. Existența conflictelor înghețate și slăbirea alianțelor reprezintă surse de îngrijorare privind stabilitatea globală. Deși au fost făcuți pași importanți pentru detensionarea dosarului Nord Coreean, armele de distrugere în masă rămân o sursă de risc global din punct de vedere al impactului.   

  Citește și Trei tendințe de marketing pentru generarea cererii în 2019

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •