Cum ne pregătim pentru economia post-COVID-19

Investitiile strategice initiate imediat dupa o criza pot fi cheia revenirii pe termen lung

După această criză fără precedent în istoria recentă estimăm o adevărată prăpastie între comunicare și acțiune. O despărțire de un trecut definit de norme consacrate și întâlnirea cu un viitor definit de o nouă normalitate care vine cu restructurarea ordinii sociale și economice. Economia post-COVID ne provoacă.

Citește și: Analiză Frames: ,,Lunea neagră’’ în economie. Intrăm în a doua etapă a coronacrizei economice

Ca să convertească această criză în oportunități, companiile e bine să acționeze în cinci etape, care să le conducă de la criza de acum la noua normalitate, cea post-COVID:

Cele cinci etape sunt:

Rezolvare

Multe companii se confruntă cu încetinirea sau chiar stoparea operațiunilor lor, în timp ce unii încearcă să accelereze pentru a răspunde cererii mari din industriile de bază care acoperă produse alimentare, consumabile casnice și produse de igienă personală. Sunt necesare eforturi pentru înlăturarea dificultăților de aprovizionare, continuitatea activității în condiții de siguranță și stabilirea funcțiunilor care pot lucra de la distanță. Rezolvarea depinde de aprecierea corectă a anvergurii, ritmului și profunzimii acțiunilor necesare pentru a asigura continuitatea activității companiei, acolo unde este permisă.

Citește și: Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

Rezistență

Criza de sănătate se transformă într-o criză financiară, întrucât incertitudinea cu privire la dimensiunea, durata și forma reculului PIB, atestată de recitificarea bugetară și a creșterii solicitărilor de șomaj tehnic subminează ceea ce rămâne din încrederea în afaceri. Acțiunile pe termen scurt de asigurare a numerarului și a solvabilității sunt clar esențiale. Însă, după aceea, companiile vor trebui să acționeze pe planuri de reziliență mai largi, deoarece șocul va începe să erodeze stuctura industriilor, resetând pozițiile competitive poate pentru totdeauna.

Revenire

Majoritatea industriilor vor trebui să își reactiveze întregul lanț de aprovizionare și, în același timp, să îl recalibreze. Veriga cea mai slabă din lanț va influența succesul revenirii la reangajări și la atingerea nivelurilor anterioare ale productivității. Multe sectoare de activitate vor vedea comportamente de cumpărare puternic modificate, cerințe de digitalizare, dispariția/apariția unor produse sau servicii. Repornirea companiilor de importanță strategică, cu angajați mulți și contribuții semnificative în conditii de respectarea siguranței sanitare va conta în reactivarea companiilor de suport din acele industrii si deblocarea economiilor.     

Citește și: Efectele coronavirusului. Peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații

Reimaginare

Un șoc la această scară va crea o schimbare a preferințelor și așteptărilor indivizilor ca cetățeni, angajați și consumatori. Companiile care se reinventează, pentru a profita la maxim de această experiență și anticipează tendințele, pe măsură ce preferințele evoluează, vor avea un succes garantat. S-ar putea să asistăm la sfârșitul globalizării lanțului de aprovizionare, dacă producția și aprovizionarea se mută cât mai aproape de utilizatorul final. S-ar putea să vedem un moment al unicornilor din e-health care pot apărea pe fondul nevoii de prevenție și securitate. Domeniul educației va cunoaște o reformatare a mijloacelor de transfer al cunoștințelor și reimaginare a interacțiunii cu studenții, a evaluării, a abordării pedagogice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •