Cumpărături din panică, determinate de epidemia de coronavirus

Cumparaturi din panica, determinate de epidemia de coronavirus

Epidemia de coronavirus a dus la cumpărături din panică, un fenomen care apare în contextul unei crize şi care poate ridica preţurile şi împiedica persoanele care chiar au nevoie de anumite produse să le poată achiziţiona, relatează BBC Mundo.

Kristina Moy a fost într-un supermarket din oraşul american Seattle, din statul Washington, pentru a face cumpărăturile săptămânale de mâncare şi, ceea ce trebuia să fie o activitate rapidă, s-a transformat într-un calvar de trei ore, din cauza sutelor de cumpărători care voiau să se aprovizioneze în contextul epidemiei de coronavirus.

Citește și: Munca la distanță în contextul epidemiei Covid-19. Ce măsuri pot lua angajatorii în această perioadă?

Jay Inslee, guvernatorul Washington-ului, a declarat stare de urgenţă după ce a fost anunţat primul deces din stat relaţionat cu Covid 19.

„Hârtia igienică şi laptele au dispărut de pe rafturi mai rapid decât te-ai fi putut gândi şi apa minerală este aproape finalizată”, a povestit Moy.

Dar aceasta nu este singura care s-a confruntat cu nişte cozi imense în magazine şi cu rafturi goale.

Cererea masivă de orez şi de fidea instant în Singapore l-a făcut pe premierul Lee Hsien Loong să dea asigurări că aceste produse vor fi suficiente pentru toţi.

În Auckland, Noua Zeelandă, cheltuielile în supermarketuri au explodat, crescând cu 40% sâmbăta trecută, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Cumpărătorii din Malaysia au făcut ca vânzările săptămânale de gel antibacterian să crească cu 800%.

În toate aceste ţări au fost confirmate cazuri de infectare cu Covid-19.

Cumpărăturile din panică sunt un fenomen care apare în contextul unei crize şi care poate ridica preţurile şi împiedica persoanele care chiar au nevoie de anumite produse să le poată achiziţiona (precum măştile pentru angajaţii din sectorul de sănătate).

Atunci, de ce lumea cade pradă impulsului cumpărăturilor nervoase? Experţii spun că acesta se datorează fricii de necunoscut şi faptului că se crede că o problemă gravă justifică un răspuns dramatic, deşi, în acest caz, mult mai eficient ar fi ceva atât de normal precum spălatul pe mâini, mai scrie BBC Mundo, citat de Agerpres.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •